Hitler hamis pénzzel akarta elárasztani Angliát

hamis pénz
Hitler Anglia gazdasági romba döntését remélte a tervezett akciótól
Vágólapra másolva!
A második világháborús Bernhard-műveletről és a papírpénz történetéről szóló egyéb kiállítási tárgyakkal nyílik meg újra szeptember 7-én a brit jegybank bankógalériája az intézmény londoni múzeumában.
Vágólapra másolva!

A citybeli intézmény látogatói a legrégebbi, a Ming-dinasztia korából származó kínai papírpénzeket, valamint a Bank of England (BoE) archívumából származó régi bankjegyeket is láthatnak, valamint megtekinthetnek egy filmet a kibocsátásra váró új ötfontos készítéséről.

Bombázás mellett hamispénz-offenzíva

A legnagyobb érdeklődésre azonban a Bernhard-művelettel kapcsolatos tárgyak tarthatnak számot. A második világháború idején a nácik hamis pénzzel akarták elárasztani Angliát, hogy romba döntsék a gazdaságot.

A sachsenhauseni koncentrációs tábor foglyai. A nácik itt rendezték be a titkos pénzhamisító műhelyüket Forrás: Bundesarchiv

Koncentrációs táborokban raboskodó foglyokat is bevontak a műveletbe - az ő történetükből készült a Pénzhamisítók című Oscar-díjas film -, és arra készültek, hogy a Luftwaffe szórja majd szét a hamisítványokat a szigetország felett. Végül a tervet lefújták, a hamisítványok túlnyomó részét pedig egy tóba dobták Ausztriában.

A brit jegybank komolyan vette a veszélyt

A brit jegybank azonban olyan komolyan vette a veszélyt, hogy az ötfontosnál nagyobb papírpénzeket évekre kivonta a forgalomból, az ötös bankót pedig újratervezte - emlékeztetett Jennifer Adam kurátor, aki gazdasági hadviselésnek nevezte a náci akciót. A galériában a csaknem tökéletes hamisítványok közül is látható lesz néhány.

Egy a fel nem használt hamisított ötfontos bankjegyek közül Forrás: Wikimedia Commons


"Igen jó másolatok voltak ezek, sok szakértőt dolgoztattak rajta a börtönökben és a koncentrációs táborokban" - tette hozzá.

Himmler ( a képen középen) az SS birodalmi vezetője szervezte meg a pénzhamisító akciót Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.


A pénzhamisításról általában véve elmondta: "Az első érméket nagyon röviddel az után hamisítani kezdték, hogy feltalálták őket. A Bank of England sem tudta ezt megakadályozni, néhány nappal az intézmény 1694-es alapítása után az igazgatók már találtak hamisítókat.

Hitler Anglia gazdasági romba döntését remélte a tervezett akciótól Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Örök versenyfutás van a bank és a hamisítók között, amelyben az előbbi próbálja megnehezíteni a pénzhamisítást. Próbáljuk olyan biztonságossá tenni a bankjegyeket, amennyire csak lehet".