Száz holttestet zsúfoltak a húsz négyzetméteres házba

ház, csontok
Akár száz ember csontját is rejtheti az ötezer éves ház
Vágólapra másolva!
Legkevesebb kilencvenhét ember maradványára bukkantak archeológusok egy 5000 éves házban Kína északkeleti részén.
Vágólapra másolva!

A fiatalkorúakhoz, valamint fiatal felnőttekhez és középkorúakhoz tartozó testeket egy olyan, squashpálya méretű építménybe zsúfolták, amely később a tűz martalékává vált – adta hírül a Live Science weboldala.

A Belső-Mongóliához tartozó, Hamin Mangha elnevezésű neolitikumi lelőhely

egy olyan kor emlékeit őrzi, amikor az emberek még kicsiny településeken éltek, és növénytermesztéssel, valamint vadászattal foglalkoztak.

Erről árulkodnak a helyszínen talált tárgyi emlékek is – fazekak, csiszolt eszközök, nyilak és lándzsahegyek kerültek elő az ásatások során.

– írták a kutatók a Chinese Archaeology című szaklap legutóbbi számában. 2011 áprilisa és novembere között a szakemberek 29 ház alapját tárták fel. Ezek szimpla egyszobás épületek voltak.

Az egyik 20 négyzetméteres ház padlóján a kutatók számos szétszórt emberi csontot fedeztek fel.

A tudósok szerint a házban tűz pusztított, ami miatt a tető beszakadt, így a maradványok nem csupán elszenesedtek, de bizonyos mértékben deformálódtak is. A testeket sosem temették el, így fedezhették fel őket 5000 év elteltével az archeológusok.

Akár száz ember csontját is rejtheti az ötezer éves ház Forrás: Chinese Archaeology

Járvány végezhetett velük

A csontokat a kínai Csilin Egyetem antropológusai kezdték tüzetesebben vizsgálni. Elsősorban azt akarták kideríteni, hogy mi történhetett a szerencsétlenül járt áldozatokkal. Az eredményeket az egyetem szaklapjában (Jilin University Journal) publikálták.

A kínai nagy fal egy szakasza Belső-Mongólia határán Forrás: Wikimedia Commons

A vizsgálatok szerint egy történelem előtti katasztrófa miatt zsúfolták a holttesteket a házba.

A halottak száma túl gyorsan növekedett, emiatt pedig nem volt idő eltemetni őket.

A tudósok azt is megállapították, hogy a holttesteket egymás után hordták az épületbe, a maradványokat pedig központi halomba rendezték.

Az áldozatok fele 19 és 35 év közötti volt.

A prehisztorikus település több tucat egyszobás házat foglalt magába Forrás: Chinese Archaeology

A tanulmány szerint a tömeges halálozást

egy ismeretlen eredetű járvány okozhatta,

amely szokatlan gyorsasággal ölte meg a betegeket, emiatt a túlélőknek nem volt idejük eltemetni őket. Erre a teóriára utal az is, hogy Északkelet-Kína területén a közelmúltban hasonló temetkezési helyre bukkantak, ahol nagyrészt szintén a húszas-harmincas korosztály képviselői nyugszanak.