Különleges bagoly brosst találtak Dániában

bagoly bross
A bagoly bross, amelyet a balti-tengeri kis szigeten találtak.
Vágólapra másolva!
Különösen ritka bagoly alakú brosst fedeztek fel Dánia egyik kis szigetén – az ékszer valószínűleg egy tehetősebb férfi köpenyét foghatta össze a római időkben.
Vágólapra másolva!

A dán Bornholm Múzeum kutatói egy vaskori település romjait vizsgálták Nexø városa mellett, amikor rátaláltak erre a gyönyörű bagoly alakú brossra. Az ékszer valószínűleg Kr. u. 100 és 250 között készült, és egy tehetősebb ember köpenyét foghatta össze.

A bagoly, mint szent állat

A bagoly testét zöld zománccal és vörös és sárga üvegrészletekkel díszítették. Ez az állat viszonylag ritkán szerepelt ékszereken, noha a római és a görög mitológiában is fontos szerepe volt: egyaránt jelképe a görög Pallasz Athénének és a római Minervának. Méreteit tekintve az ékszer elég kicsi: alig 3x3 centiméteres.

„Olyan, mintha a bagoly nagy fekete pupillái egyenesen rád merednének” – írta Ulla Lund Hansen, az ásatás vezetője a dán Skalk régészeti magazinban. – „Hatalmas szemei vannak, amelyek a narancsszínű üveg miatt még élőbbnek tűnnek.” Az apró ékszert még 2014 szeptemberében találták az archeológusok, de még csak most hozták nyilvánosságra a felfedezést.

A bagoly bross, amelyet a balti-tengeri kis szigeten találtak. Forrás: Bornholms Museum

Különösen jó állapotban maradt fenn

„Nagyon ritka, hogy ilyen leleteket találunk egy dán településen” – mondta Christina Seehusen, a Bornholm Múzeum régésze a Discovery News-nak. – „Ehhez hasonlókat leginkább csak sírokban láthatunk. Maga a település is különleges egyébként, sokkal jobb állapotban maradt fenn, mint a többi hasonló korú város.”

A kutatók a gyönyörű brosson kívül még pénzérméket, bronz sarkantyúkat, több kitűzőt, üveggyöngyöket és rengeteg állati csontvázat is találtak. A baglyos brosst valószínűleg a korabeli római határvidéken készítették, élénk színeiből ítélve azt feltételezik az archeológusok, hogy tehetős személy viselhette.