Újabb szobrot találtak a napisten lányáról Egyiptomban

Szehmet, Szahmet, Ré napisten lánya, egyiptomi istenség
Szehmet szobra a Kom-ombói kettős templomban
Vágólapra másolva!
Két újabb Szehmet-szobrot talált egy európai-egyiptomi régészcsoport III. Amenhotep fáraó halotti templomában az egykori Thébában. Szehmet Ré napistennő lánya.
Vágólapra másolva!

III. Amenhotep Kr.e. 1379 és 1340 között élt. Halotti templomát az egykori Thébában (ma Kom el-Hetan) építették fel. A templom oszlopcsarnoka ma már egy üres terület, amelyet homok és por takar – magyarázta Horig Szuruzian egyiptológus az al-Ahram egyiptomi napilap internetes kiadásának. A régészcsoport jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy a templom romjai között rejt-e bármit még föld.

Szehmet-szobor a Kom-ombói kettős templomban Forrás: Wikimedia Commons

Több tucat szobor

Nem ez az első alkalom, hogy oroszlánfejű istennő szobrát tárták fel Kom el-Hetanban. A régészcsoport korábban hatvannégy különböző nagyságú és formájú Szehmet-szoborra bukkant a térségben.

Az egyik fekete szobor 174 centiméter magas, és az ókori istennőt trónon ülve ábrázolja, a másik 45 centiméter magas és az istennő arcát ábrázolja, számolt be a leletekről Mamdúh ed-Damáti egyiptomi régészeti miniszter.

A napisten lánya

Szehmet (vagy Szahmet) ókori egyiptomi istennő, Ré napisten lánya, neve azt jelenti, hatalmas, erős. Az oroszlánfejű istennőt tartották az anyák oltalmazójának, az orvosok védelmezőjének, de a háború, a járvány, a gyűlölet és a halál űrnőjének is.

Oroszlánfejű, hosszú ruhát viselő nőként ábrázolták feje körül napkoronggal, amelyet egy ureuszkígyó vett körül. Az istennő szent állata az oroszlán volt, így oroszlánalakban is előfordul az egyiptomi ábrázolásokon.