Valóban letörték Tutanhamon szakállát, vallotta be a kairói múzeum

Tutanhamon
Tutanhamon világhíres színarany halotti maszkja
Vágólapra másolva!
Elismerték kairói szakértők a hét végén, hogy tisztítás közben leesett Tutanhamon fáraó halotti maszkjának szakálla, és szakszerűtlenül, vitatott anyaggal ragasztották vissza.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi hatóságok pénteken még hevesen tagadták a világsajtóban a héten elterjedt híreket arról, hogy kár keletkezett a fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában.

A régészeti minisztérium által felkért Christian Eckmann német restaurátor megvizsgálta a maszkot és megállapította, hogy valóban megrongálódott. A szakértő szerint a halotti maszk nincs veszélyben, a hiba kijavítható – tudósított az Al-Ahram című kormánylap az Egyiptomi Múzeumban tartott sajtóértekezletről.

Eckmann szerint normális, ha a szakáll idővel leválik. A fáraó ékességét legutóbb 1941-ben, a maszk restaurálása közben rögzítették.

Tutanhamon az egyik legismertebb fáraó, mert az ő sírja került elő a legépebben Forrás: Wikimedia Commons/Carsten Frenzl

Ismét restaurálják

A friss rongálódás még tavaly történt. Amikor a szakáll tisztogatás közben levált, visszaragasztásához egy szakmai körökben vitatott ragasztót, epoxigyantát használtak, amelyet ráadásul szakszerűtlenül vittek fel a maszkra, majd az arx színarany felületére lecseppent ragasztót úgy kaparták le, hogy a tárgy megsérült.

A hatóságok Eckmannt bízták meg a helyreállítással az Al-Ahram szerint. Tutanhamon halotti maszkját Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben, amikor feltárta a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírját.