Milliónyi múmiát rejtő ókori temetőre bukkantak

Múmiatemető
Feltárt gyermekmúmia
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi mumifikált tetemek valószínűleg nem az uralkodói osztályhoz tartozó emberek lehettek - először egy kisgyerek maradványait találták meg.
Vágólapra másolva!

A milliós méretű ókori múmiatemető

Egy 1500 évvel ezelőtt eltemetett kisgyerek maradványait találták meg Egyiptomban, még abból az időszakból, amikor a Bizánci Birodalom uralkodott a terület felett. A Fag el-Gamousnak (A Vízi Bivaly Útja) elnevezett temetőben akár több millió hasonló múmia is lehet eltemetve, legalábbis a kutatók ekkorára becslik a számokat.

Fayoum-i látkép Forrás:wikimedia.org

A Brigham Young Egyetem kutatói már több mint 30 éve vizsgálják a helyszínt, különösen a közelben található kisebb piramist. Ezek mindegyike az 1. és 7. század közötti időszakra tehető, amikor a Római, majd később a Bizánci Birodalom gyakorolt fennhatóságot a területen.

Feltárt gyermekmúmia Forrás: Brigham Young Univerity

A gyerekmúmia, amelyet most találtak, nagyjából 18 hónapos lehetett amikor eltemették, és ékszerei alapján valószínűleg kislány volt. Bár nem temették díszes sírba, azért látszik, hogy a mumifikálást a lehetőségekhez mérten minél ügyesebben próbálták véghezvinni – ez precizitását tekintve ez a múmia ki is tűnik a többi közül.

Kétméteres óriás félbehajtva

Az egyetem kutatói felfedeztek egy igencsak furcsa múmiát is : a férfi több mint 2 méter magas volt, ami akkoriban hihetetlen ritkaságnak számított.

A hatalmas nekropolisz a Nílus-deltához közeli Fayoum-kormányzóság területén található Forrás: wikimedia.org

"Ez példátlan magasság ahhoz képest, hogy ezek az emberek milyen tápanyagszegényen étkeztek" - magyarázta Kerry Muhlestein, a projekt vezetője. Az extrém magasság valószínűleg valamilyen növekedési rendellenességnek volt köszönhető, de a kutatókat még így is megdöbbentette - a férfi olyan nagy volt ugyanis, hogy a holttestét egyszerűen félbe hajtották, és úgy temették el.

Amikor a természet mumifikál

A Fag el-Gamousban már több mint 1000 múmiát találtak, bár ezek nagy részéről még nem készült publikáció. "Szinte biztosak vagyunk benne, hogy legalább milliónyi múmia van ebben a temetőben" - írta Muhlestein a témáról készített közleményében.

Női holttest amelyen a haj egy része is fennmaradt. A vörös hajszín igencsak ritka lehetett az antik Egyiptomban Forrás: Brigham Young University

Az eltemetettek nem uralkodói, de még csak nem is különösen jómódú társadalmi rétegekből származhattak - erre utal a felajánlások hiánya, valamint az is, hogy nem koporsóba temették őket.

A Fag el-Gamous-i késő antik temető feltárt sírjai Forrás: Brigham Young Univerity

Számos tetem pedig nem mesterséges beavatkozásnak, hanem csupán a száraz körülményeknek "köszönheti", hogy ilyen jó állapotban fennmaradt.

A senki nekropolisza

Az a mai napig rejtély, hogy miért volt szükség ekkora temetőre a környéken, és hogy pontosan kiket is temettek ide. Egykor volt a közelben egy kisebb falu, de annak aligha lehetett akkora népessége, hogy egy ekkora méretű temetőt megtöltsön.

Fayoum kormányzóság területén kerültek elő a II. századból származó híres, festett portrés múmiák is Forrás: wikimedia.org

A temetőtől kissé távolabb állt a II. Ptolemaiaosz Philadelphosz királyról elnevezett Philadelphia városa, de annak saját temetője volt. A közeli piramis nagyjából 4500 évvel ezelőtt épült - tehát több mint kétezer évvel a temető létesítése előtt. A legnagyobb rejtély tehát az, hogy kik voltak ezek az emberek - és hogy miért éppen ezen a környéken földelték el őket.