Kétszázötven millió éves tengeri hüllő embriót találtak

tengeri hüllő
A Dinocephalosaurus rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Embriót találtak egy 250 millió éve élt, rendkívül hosszú nyakú fosszilis tengeri hüllő hasában, amelyről eddig úgy vélték, utódait kizárólag tojásokban hozta világra.
Vágólapra másolva!

Eddig úgy vélték, tojással szaporodtak

Jonathan Aitchison, a Queenslandi Egyetem kutatója szerint a Kínában 2008-ban talált lelet az elevenszülés első bizonyítéka egy olyan állatcsoport esetében, amelyről eddig azt hitték, kizárólag tojással szaporodik. "Az elevenszülés jól ismert az emlősöknél, amikor az anya méhlepénye táplálja a fejlődő embriót. A gyíkok és kígyók esetében is nagyon gyakori, hogy az utódok az anya hasán belül kelnek ki a tojásból és tojáshéj nélkül jönnek világra.

A Dinocephalosaurus rekonstrukciója Forrás: Ancient World

Eddig úgy véltük, hogy a szárazföldi gerincesek harmadik osztálya, a krokodilok és madarak (a hüllők Archosauromorpha alosztályának tagjai) csak tojásokat raknak" - fejtette ki Aitchison. Hozzátette: a tojásrakás egy primitívebb szint, a fejletlenebb hüllők és őseik, a kétéltűek és halak jellemzője.

A triász időszaki tengerekben vadászott az extrém hosszú nyakú ragadozó

A vizsgált Dinocephalosaurus-fosszília egy szokatlan, hosszú nyakú tengeri élőlény maradványa, amely Dél-Kína sekély tengereiben élt a középső triász földtörténeti korban.

A halevő állat hosszú nyakát ide oda tekergetve csapott le zsákmányaira

- olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Jun Liu, a kínai Hofej Műszaki Egyetem kutatója szerint a tudósok nagyon izgatottak lettek, amikor először látták meg az embriót.

A Dinocephalosaurus nemzetséghez tartozó tengeri őshüllőket az extrém hosszú nyak jellemezte Forrás: Live Science

"Nem voltunk biztosak abban, hogy az embrió az anya utolsó vacsorája vagy meg nem született utódja volt-e. A további kutatások során valami szokatlant fedeztünk fel" - emelte ki. Mint elmondta, az embrió az anya bordakosarában helyezkedett el, fejjel felfelé.

Triász időszaki tengerpart fantáziaképe Forrás: Science

A lenyelt állatok általában fejjel lefelé helyezkednek el, mert a ragadozó úgy nyeli le őket, hogy könnyebben lejussanak a torkán. Ráadásul az anyán belül lévő apró állat ugyanaz a faj.

Evolúciós elemzés és genetikai ivarmeghatározás

További elemzések megerősítették, hogy ez az elevenszülés első példája egy olyan nagy osztályban, amelybe többek között madarak, krokodilok, dinoszauruszok és repülő sárkánygyíkok is beletartoznak.

A Föld térképe a triász időszak derekán nagyjából 220 millió éve. Ekkor az összes szárazulat egyetlen szuperkontinesbe egyesült, ez volt a Pángea Forrás: Pinterest

Az Archosauromorpha alosztály jura korszak előtti szaporodására vonatkozó információk a felfedezés előtt nem álltak a kutatók rendelkezésére, a csoport 260 millió éves története ellenére. Chris Organ, a Montanai Állami Egyetem szakértője szerint az evolúciós elemzés alapján megállapították, hogy

az elevenszülésnek ez a példája is a genetikai ivarmeghatározással köthető össze.

"Néhány ma élő hüllő, mint például a krokodil a fészek hőmérséklete alapján dönt utódai neméről.

Eddig úgy vélték, hogy a Dinocephalosaurus tojásokkal szaporodott a szárazföldön Forrás: Zdenek Burian

Megállapítottuk, hogy a Dinocephalosaurusok, a krokodilok távoli ősei utódaik nemét genetikai úton határozták meg, mint az emlősök és a madarak".

A lelet átírja a reprodukciós rendszerekről alkotott elméletet

"A kínai lelet átírja a reprodukciós rendszerek fejlődéséről kialakított elméleteinket. Az elevenszülés és a genetikai ivarmeghatározás úgy tűnik, szükséges volt az olyan állatok számára, mint a Dinocephalosaurus ahhoz, hogy vízi életet éljenek" - mondta Mike Benton, a Bristoli Egyetem professzora.

Evezőszerű végtagjaikkal és nagyon hosszú nyakukkal nem tudtak volna fészket építeni a szárazföldön,

mint ahogyan például a mai teknősök eszik.

A Dinocephalosauru vázszerkezetének rajza Forrás: Wikimedia Commons

A vízben azonban a hüllőtojásokat nem lehet kikölteni, ráadásul az anyaállat tágulásra képes medencéje is az elevenszülést bizonyítja - fejtette ki a szakértő.
A kutatás kínai, amerikai, brit és ausztrál paleontológusok széleskörű együttműködésének eredménye.