Egyetlen ép példánya maradt a világháborús üvegcentnek

cent
A kísérleti üvegcent előlapja Abraham Lincoln portréjával. Ez az egyetlen ép példány maradt csak fenn
Vágólapra másolva!
Elárvereznek egy kísérleti jelleggel készült második világháborús üveg pénzérmét, amely jelenlegi tulajdonosa szerint a széria egyetlen épen megmaradt ismert példánya.
Vágólapra másolva!

A háborús ínség miatt üvegpénzzel is kísérleteztek

A világháború idején a lőszerkészítés felemésztette a rézkészleteket, ezért az amerikai pénzverde engedélyt adott különböző anyagokból, úgy mint egyéb fémekből, műanyagból, vagy gumiból készült centek tesztelésére. A Tennessee állambeli Blue Ridge Glass Co. vállalat üvegből készített kísérleti pénzérméket.

Megvághatta az ember ujját

A tulajdonos, Roger Burdette szerint az érméken szereplő ábrák és feliratok nem volt precízek, az érmék súlya és mérete eltérő volt, ráadásul az ember még az ujját is megvágta velük. Burdette szerint az üveg pénzérméket valószínűleg megsemmisítették.

A kísérleti üvegcent előlapja Abraham Lincoln portréjával. Ez az egyetlen ép példány maradt csak fenn Forrás: Deccan Chroncle

Elmondása szerint mindössze egyetlen másik példány létezik, ám az el van törve. Az amerikai pénzverde végül cinkkel bevont, rossz minőségű acélból készített centeket.
A Heritage Auctions csütörtöki aukciója a floridai Fort Lauderdale-ben lesz.