Már az érintése is élmény: kiadják a rejtélyes Voynich-kéziratot

kézirat
Quality control operator of the Spanish publishing outfit Siloe Luis Miguel works on cloning the illustrated codex hand-written manuscript Voynich in Burgos on August 9, 2016. The so-called Voynich Manuscript, a small unassuming book usually stored in a Yale University vault, is one of the most mysterious books in the world, that a small publishing house in northern Spain has finally secured the right to clone. The precious document containing elegant writing and strange drawings of unidentified plants and naked women is believed to have been written six centuries ago in an unknown or coded language that no one -- not even the best cryptographers -- has ever cracked. / AFP PHOTO / CESAR MANSO / TO GO WITH AFP STORY BY MARIANNE BARRIAUX -
Vágólapra másolva!
Egy kis spanyol kiadó szerezte meg az évszázadokkal ezelőtt ismeretlen nyelven vagy kóddal írt kézirat klónozásának jogát. A dokumentum titkát egyelőre senkinek sem sikerült megfejtenie – ezen is változtathat az egyik replika.
Vágólapra másolva!
Replikák készülnek a rejtélyes dokumentumról Forrás: AFP/Cesar Manso

A Voynich-kézirat egyike a világ legrejtélyesebb dokumentumainak. Az elegáns írást furcsa, növényeket és meztelen nőket ábrázoló képekkel kiegészítő kiadvány megfejtésének komoly tudósok szentelték az életüket. Egyelőre senkinek sem sikerült rájönni a titok nyitjára. A növényeket sosem azonosították, ahogy a csillagászati táblázatokat sem sikerült még értelmezni, és a meztelen nők rejtélyét sem fejtette meg még senki.

A kéziratot ma a Yale Egyetem Beinecke-könyvtárában őrzik, elzártan, csak alkalmanként hozzák elő. Az észak-spanyol Siloe nevű kiadó tíz évig próbálta megszerezni klónozásának jogát, most sikerült.

– mondta a The Guardian-nek Juan Jose Garcia az egyik könyvmúzeum legfelső emeletén lévő irodájában Burgos központjában, néhány utcára a város híres gótikus katedrálisától.

Növények díszítik a furcsa nyelven írt szöveget Forrás: Wikipedia

A Siloe, amely régi kéziratok másolására szakosodott, 898 tökéletes replikát készít majd a Voynich-kéziratból. Ez azt jelenti, hogy

minden folt, lyuk, varrásnál lévő szakadás is pontosan ugyanott lesz, ahol az eredeti pergamenen.

A 898-as szám egyébként nem véletlen. Ez egy úgynevezett palindrom, vagyis elölről olvasva is ugyanannyi, mint visszafelé, amit a 696 példányban készült első kéziratuk kiadásának sikere ihletetett. A Voynichcsal is nagy sikerre számíthatnak, hiszen már most van rá jelentkező. Eddig közel 300-an adták le rendelésüket a kézirat klónjára, amit darabonként hétezer és nyolcezer euró (2,171 ezer és 2, 5 millió forint) között árulnak.

Gyönyörű kézirással írták Forrás: Wikipedia

Raymond Clemens, a Beinecke-könyvtár kurátorának elmondása szerint a Yale azért döntött a másolás mellett, mert így minden érdeklődő láthatja, hiszen ugyanaz lesz, mint az eredeti.

Emellett könyvtárak és múzeumok is kaphatnak belőle, tehát oktatási célokra is lehet használni.

A Voynich-kézirat egyik oldala Forrás: Wikipedia

A kéziratot Wilfrid Voynich régiségkereskedőről nevezték el, aki 1912 körül olasz jezsuitáktól vette a furcsa dokumentumot egy könyvgyűjtemény részeként. Ő is mutatta be először a nagy nyilvánosság előtt. Azóta számtalan teória született arról, ki írhatta, és valójában miről szól, rengetegen próbálták megfejteni a Voynich titkát.

A világ legjobb titkosírás-szakértői is hozzáláttak, például az a William Friedman, aki segített feltörni japán "Purple" rejtjelet a második világháborúban, de mindegyiküknek beletört a bicskája.

Roger Bacon (1214-1294) portréja, Magángyűjtemény, ©Isadora/Leemage Forrás: AFP/leemage

Sokáig a 13. századi angol ferences szerzetes Roger Bacon nevéhez kötötték, akit az alkímia és mágia iránti érdeklődése börtönbe juttatott. Ez a verzió viszont megdőlt, amikor a kéziratot szénizotópos vizsgálatnak vetették alá, és kiderült, hogy valamikor 1404 és 1438 között készült.

Amíg egyesek - annak ellenére, hogy később élt, mint amikor a kézirat született - a fiatal Leonardo da Vinci munkáját látják benne, aki kódolt nyelven írt, hogy elkerülje az inkvizíciót, mások bonyolult viccet vagy egy földönkívüli hagyatékát látják benne.

Leonardo de Vinci (1452-1519) Forrás: AFP/Roger Violet

Az egyetlen ember, akinek sikerült valamilyen eredményt elérnie, az Indiana Jones. A kitalált régész már rég rájött, mi az igazság.

- mondja Rene Zandbergen űrmérnök, egy ismert blog tulajdonosa, aki többször kikérte már a kéziratot.

- tette hozzá.

A kézirat alig valamivel nagyobb, mint egy puha kötésű könyv, több mint 200 oldalas, és több nagy hajtása is van, mégis időbe telik, amíg a Siloe kész lesz az első klónnal.

Körülbelül 18 hónapra van szükség az aprólékos munkához, amely áprilisban kezdődött azzal, hogy egy fotós részletes képeket készített az eredeti kópiáról.

Mindent aprólékosan rekonstruálnak a replikákon Forrás: AFP/Cesar Manso

A Siloe munkásai előbb maketteket készítenek, és csak azután látnak neki a nyomtatott oldalak tökéletes megtervezéséhez.

A papírt is a cég gyártja, hogy már tapintásra is olyan érzetet keltsen, mint a Voynich-kézirat.

Az oldalak összeragasztásánál pedig arra is figyelnek majd, hogy réginek nézzen ki. Az apró hibákhoz különleges eszközöket használnak, erről azonban - üzleti titokra hivatkozva - nem beszélt Garcia, aki szabadidejében maga is próbálkozik a kriptográfiával.

– mondta, majd hozzátette, üzleti partnere, a kézirat ismeretlen szerzője akár szadista is lehetett, hiszen mindannyiunkat bebugyolált a rejtélybe.