Elkészült az első magyar madárhatározó applikáció

madár
Jégmadár (Alcedo atthis)
Vágólapra másolva!
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület ingyenesen letölthető, madárhatározó applikációt készített okostelefonokra.
Vágólapra másolva!

Az okostelefon a madárfajok meghatározásában is segíthet

Magyarországon ez az első madárhatározó, amely letölthető Android és iOS rendszerű okostelefonokra, s abban nyújt segítséget, hogy a hazánkban leggyakrabban előforduló 157 madárfajt beazonosítsuk élethű illusztrációk és madárhangok alapján.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közreműködésével elkészített applikáció 157 Magyarországon honos madárfaj azonosításában segít Forrás: Wikimedia Commons

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött madárhatározó elsősorban azoknak készült, akik kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, hogy milyen madarat láttak a kertben, a parkban, vagy egy kirándulás alkalmával.

157 madárfaj, 269 színes illusztráció, 203 madárhang

Az okostelefonos alkalmazás lényege, hogy a madarak alakjának, színének és élőhelyének megadását követően kiválasztja a lehetséges fajokat,

de már egyetlen szűrési feltétellel is működik.

Az egyes fajok adatlapján a pontos meghatározást Kókay Szabolcs madárfestő színes grafikái, rövid fajleírás és a madár hangja segíti. Emellett megtalálható itt a madár latin és angol neve, rendszertani besorolása és természetvédelmi értéke is.

Jégmadár (Alcedo atthis) Forrás: Wikimedia Commons

Az adatlapról internetes kapcsolattal tovább tudunk lépni az MME honlapjának Magyarország madarai oldalára, ahol a fajról bővebb fajleírást, gyűrűzési- és állományadatokat is kapunk, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk.

Öreg parlagi sas a naplementében Forrás: Morvai Szilárd


Az alkalmazás a határozó mellett a memóriában szereplő összes madarat bemutató madárlexikon és fajfelismerő játék funkcióval is rendelkezik. Sőt, a jelenleg is zajló fejlesztéseknek köszönhetően a felhasználók az MME Madáratlasz Programjához (MAP) is csatlakozhatnak már megfigyelési adataik feltöltésével.