Miért nincsenek csontvázak a Titanic roncsai között?

Titanic
A Titanic kettétört, mielőtt a mélybe merült. A roncs két nagyobb darabja egymástól 600 méterre, és 3 821 méteres mélységben fekszik az atlanti fenéksíkságon
Vágólapra másolva!
Igazi világszenzáció volt, amikor a Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatója, dr. Robert D. Ballard 1985. szeptember 2-án bejelentette, hogy  az általa vezetett francia-amerikai expedíció  megtalálta a legendás óceánjáró, a  Titanic roncsait Új-Fundlandtól 900 kilométerre délre, az atlanti fenéksíkságon. Az ezt követő expedíciók számos tárgyat felhoztak az irdatlan mélységben nyugvó roncsról, emberi maradványokat azonban nem találtak.
Vágólapra másolva!

Már első útján elnyelte az óceán az álmok hajóját

A White Star Line hajózási társaság tulajdonában álló RMS Titanic korának legnagyobb és leghíresebb, elsüllyeszthetetlennek tartott luxus óceánjárója volt. A hajó óriási sajtóérdeklődés mellett, 1912. április 10-én futott ki Southampton kikötőjéből, New York úti céllal.

A Titanic kettétört, mielőtt a mélybe merült. A roncs két nagyobb darabja egymástól 600 méterre, és 3 821 méteres mélységben fekszik az atlanti fenéksíkságon Forrás: Ken Marshall

A szokatlanul enyhe tavasz miatt idő előtt megkezdődött jéghegyzajlás ellenére

a Titanic a szokásos északi-atlanti hajózási útvonalon haladt maximális sebességgel.

Smith kapitány az április 14-én beérkezett jégjelentések ellenére sem csökkentette a hajó sebességét, amely éjjel 11:40-kor jégheggyel ütközött.

Jelenet James Cameron Titanic című mozifilmjéből. Smith kapitány a jégveszélyről szóló jelentések ellenére sem csökkentette le az óceánjáró sebességét Forrás: Youtube

A jéghegy sarkantyúja a vízvonal alatt mintegy 90 méter hosszú léket vágott a hajó törzsének jobb oldalán. A beözönlő tengervíz miatt egyre jobban megsüllyedt a hajó orra,

így a víz átfolyhatott a rekeszkamrák felett.

A Titanic az április 15-re virradó hajnalon, 2 óra 20 perckor - miután kettétört a hajótest – a mélybe süllyedt.

A Titanic útvonalát, és elsüllyedésének helyszínét ábrázoló térkép Forrás: Wikimedia Commons

Csak 705-en élték túl a katasztrófát, a hajótörésnek az amerikai kongresszusi vizsgálóbizottság szerint 1517, a Brit Kereskedelmi Kamara adatai alapján 1503 halálos áldozata volt. A roncsot csak hét évtizeddel a katasztrófa után, 1985. szeptember 1-én találta meg a dr. Robert D. Ballard vezette amerikai-francia expedíció.

Ruhamaradványok és cipők a kísérteties törmelékmezőn

A Titanic roncsai Új Fundlandtól 900 kilométerre délre, 3 821 méteres mélységben fekszenek az atlanti fenéksíkság és az amerikai kontinentális küszöb találkozásánál.

A roncs orrszekciója viszonylag épen és jó állapotban maradt fenn,

a tatrész – az orrtól 600 méteres távolságra – teljesen szétroncsolódva fekszik az abisszikus síkságon.

A roncs több mint 3 800 méteres mélységben fekszik az abisszikus síkságon, az amerikai kontinentális lejtő tövéhez közel Forrás: Youtube/Ken Marshall

1987-től több expedíció is felkereste a Titanicot. A roncs tulajdonjogával rendelkező RMS Titanic Inc. számos tárgyat hozott fel az orr és a tatszekció között húzódó híres törmeléksávból.

A törmeléksávban számos, a süllyedés közben kiszóródott tárgy található Forrás: RMS Titanic Inc.

A törmeléksáv a kettétört hajótest süllyedése közben kiszóródott tárgyak tömegéből áll.

Helyenként csizmák, női és gyermekcipők, illetve vízhatlan tengerészköpenyek láthatók

a sápadt mélytengeri üledékkel takart aljzaton.

Egykori holttest helyét jelzi a jó állapotban megmaradt tengerészcsizma és köpeny Forrás: RMS Titanic Inc.

Az egész jó állapotban fennmaradt ruhák valójában egykori tulajdonosaik holttest nélküli sírhelyét jelzik. Önként adódó kérdés, hogy miért nem lehet egyetlen csontvázat, emberi maradványt sem fellelni a roncsok között.

Nagy mélységben az óceán elemészti az emberi csontokat

Nem csak a Titanicnál, hanem minden olyan hajóroncsnál amely az abisszikus régió 3500 méternél nagyobb mélységeiben fekszik,

hiába is keresnénk az egykori áldozatok maradványait.

A holttestek illetve vázmaradványok eltűnése arra vezethető vissza, hogy a Titanic az úgynevezett karbonát, vagy karbonát kompenzációs határ (CCD, Calcite Conpensation Depth) alatti mélységben fekszik.

A karbonát kompenzációs határ alatt az emberi csontok nyomtalanul feloldódnak Forrás: RMS Titanic Inc.

A karbonát kompenzációs határ azt a tengermélységet jelenti,

ahol egyensúlyi szint alakul ki a karbonát lerakódás és feloldódás között.

A határ alatt már nem maradnak meg a mészvázas tengeri élőlények vázmaradványai, és természetesen az emberi csontok sem, hanem feloldódnak a tengervízben.

A Titanic orra. A nagy mélységben nyugvó hajóroncsokon nem lehet emberi maradványokat találni Forrás: Wikimedia Commons

A feloldódási folyamat a hidrosztatikus nyomás (a víztömeg által adott mélységben kifejtett környezeti nyomás), a vízhőmérséklet, és a tengervíz szén-dioxid tartalmának függvénye. Ez nem jelent valamiféle éles határt, a világóceán egésze szempontjából átlagosan 4 és 5000 méter körüli mélységtől érvényesül a holttesteket nyom nélkül elemésztő folyamat.