Egy másodpercnél kevesebb idő alatt rakta ki a Rubik-kockát

rubik gif
Vágólapra másolva!
Azért ne keseredjen el egyetlen Rubik-kocka rajongó se, a rekordot nem ember, hanem egy robot állította fel.
Vágólapra másolva!

Idén február elején Jay Flatland és Paul Rose két kansasi szoftverfejlesztő mérnök Rubik-kockát kirakó gépezete 0,9 másodperc alatt birkózott meg a kocka színeinek rendezésével.

Robot és Rubik-kocka Forrás: Adam Beer

Mivel a Guinness-rekordokat hitelesítő bizottság képviselői is jelen voltak az eseményen, ezért ez az időeredmény hivatalosan is felváltotta a korábbi 2,39 másodperces Guinness-rekordot.

Nem sokáig tartott a rekord

De alig két napja újabb trónkövetelő lépett a színre. Adam Beer közgazdász és ipari mérnök Sub1 névre keresztelt robotjának 0,887 másodpercre sikerült leszorítnia a kirakási időt. A kirakáshoz a robot a Kocka Világszervezet (World Cube Association, WCA) jóváhagyásának megfelelő módosított „nagysebességű” kockát használt.

A kockát egy számítógépes algoritmus szerint keverik össze véletlenszerűen. A kocka 3-3 oldalát egy-egy webkamera figyeli, és a visszaszámlálás akkor kezdődik, amikor a két kamera elől eltávolítják a takarólapot.

Ember öt-hat másodperc körül tudja kirakni

A kamerák képe egy laptopba kerül, ahol a Herbert Kociemba által kidolgozott kétfázisú algoritmus módosított változata értékeli ki az állást, majd a robotszerkezet villámgyorsan kipörgeti a kockát. Beer szerkezetének mindössze 20 lépésre volt szüksége a kocka kirakásához.

A Rubik-kocka több mint három évtized alatt sem vesztett a varázsából Forrás: MTI/Illyés Tibor

A teljesítményt azonban ennél a kísérletnél még nem hitelesítették, mivel a kirakásnál nem voltak jelen a Guinness-rekordokat ellenőrző tisztviselők. Azért az embereknek sincs okuk szégyenkezniük, hiszen a rekorder, az amerikai Lucas Elter komputeres segítség és robotkarok nélkül is 4,90 másodperc alatt rakta ki a kockát. A legjobb összesített sebességet az ausztrál Feliks Zemdegs tartja 6,54 másodperces átlaggal.