Elveszett második világháborús hajót találtak Hawaiion

Adria
Búvár az egyik leghíresebb adriai hajóroncs, a Brioni-szigetek közelében elsüllyedt Baron Gautsch gőzös belsejében. Bármilyen mélyre is merülünk, a vízbemenetel előtt párátlanítsuk a búvármaszkot
Vágólapra másolva!
Fontos része volt a második világháború történetének az az elveszettnek hitt amerikai tartályhajó, amelynek roncsait most találták meg Hawaii partjai mentén.
Vágólapra másolva!

A Papahanaumokuakea védett tengeri területén felfedezett hajó a második világháborúban és a koreai háborúban is szolgált, és drámai módon nem az ellenség fegyvereinek köszönhetően süllyedt a hullámsírba.

Balesetben süllyedt el

A tanker éppen Seattle-be tartott Guamból 1957-ben, amikor zátonyra futott, de eddig senki nem tudta, pontosan hol. A legénységnek sikerült élve kijutnia és partot érnie, a hajót viszont már nem tudták megmenteni.

Majdnem 60 évig hevert a tenger mélyén, amíg az UH Manoa tengerbiológus hallgatói megtalálták.

Véletlenül fedezték fel

„Megfordultam, és szembenéztem ezzel a hatalmas, fenyegető vasszerkezettel” – mondta el a Hawaii News Now-nak Melissa Price tengeri régész, annak a három embernek az egyike, aki felfedezte a roncsot.

Búvár az egyik leghíresebb adriai hajóroncs, a Brioni-szigetek közelében elsüllyedt Baron Gautsch gőzös belsejében. A roncskutatás fontos eszköze a búvártechnika Forrás: Elter Tamás/Origo

„Egy darabig csak néztem, aztán teljesen kiborultam a vízben, kiabáltam és mutogattam” – számolt be az első reakciókról Rebecca Weible, az egyetem tengerbiológus hallgatója.

A hajót a tervek szerint nem fogják kiemelni a vízből, hanem búvárok és távolról vezérelhető robotok segítségével tervezik a roncs feltérképezését.