Bizarr helyek a világban: a fülhallgatós indián

fülhallgatós indián
Így fest a Google Earth-ön a fülhallgatós indián (Badlands Guardian)
Vágólapra másolva!
A szikár vidék őrének is nevezett, fülhallgatót viselő indiánfejre egy Kanadában élő idős ausztrál hölgy figyelt fel, miközben a Google Earth-ön böngészett. Bár nem úgy tűnik, az alakzat mégis majdnem teljesen természetes képződmény.
Vágólapra másolva!

Lynn Hickox, egy kanadai kisvárosban, Gravelbourgban élő ausztrál származású hölgy igen furcsa módon lett híres a helyiek között: a Google Earth-ön nézelődve nagyon furcsa, indiánfejre hasonlító földalakzatra lett figyelmes. Ő fedezte fel hivatalosan a meglepő módon teljesen a természet formálta „fülhallgatós indiánt”.

Valójában nem is domb

Az alakzat, bár domborúnak tűnik, valójában egy völgy: agyagrétegek eróziójával képződött, teljesen természetes módon. Az úgynevezett hollow-face illúzió hatására látjuk kiemelkedni: ennek köszönhető, hogy még akkor is képesek vagyunk konvex arcot látni a ténylegesen üreges objektum helyett,ha minden tényező ez ellen szól.

A jelenség oka, hogy a látás folyamatában igen erős a felülről lefelé (top-down) irányuló feldolgozás. Az illúzió elsősorban maszkok és arclenyomatok esetében erős.

Így fest a Google Earth-ön a fülhallgatós indián (Badlands Guardian) Forrás: Google Earth

A fülhallgató mesterséges

Az alakzatot az agyagban gazdag talaj eróziója alakította ki – valószínűleg egy rövid, erőteljesebb kopást hozó időszakot intenzív esőzéses periódus követett, így jött létre a különleges fejforma. A fülhallgató azonban nem a természet műve: ez tulajdonképpen egy olajkúthoz vezető autóút, amely feltehetően eltűnik, ha a kutat nem használják majd többet.

Legalább száz éves lehet

A szikár vidék őrének korát legalább száz évre becsülik, de pontosan még nem sikerült meghatározni, mikor alakulhatott ki. A kanadai Irvine és Walsh kisvárosoktól északra helyezkedik el egy természetes olajlelőhely közelében. Méreteiben lényegesen nagyobb, mint mondjuk az Egyesült Államokbeli Rushmore-hegy arcai, ezek 5,17 négyzetkilométernyi területet foglalnak el.