A gorillák miatt lehet HIV fertőzött!

HIV
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi kutatás szerint az AIDS-et okozó vírus négy törzse közül kettő Délnyugat-Kamerunban élő gorilláktól származik.
Vágólapra másolva!

A négy törzs

A kutatók az új eredmények birtokában már a HIV-vírus minden törzsének eredetét ismerik, a rettegett vírusnak legalább négy törzse van. Az M, N, O és P csoportként ismert törzsek mindegyikének megvan a saját eredete: emberszabású főemlősről emberre terjedtek, legalább négy különálló vonalon.

HIV-1 vírus elektronmikroszkópos képe Forrás: Wikimedia Commons

Az M és az N csoportról mindeddig tudták, hogy a kameruni csimpánzoktól származik, ám az O és P törzs eredete nem volt tisztázott. Az M csoport a legszélesebb körben elterjedt törzs, amely nagyrészt felelős a világszerte már több mint 40 millió embert megfertőzött járványért. A P csoportot eddig csak két emberben mutatták ki, míg az O-t Közép- és Nyugat-Afrikában, mintegy 100 ezer embernél.

Már 78 millió embert fertőzött meg

Az új eredmények Kamerun, Gabon, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén élő gorilláktól és csimpánzoktól vett genetikai mintáknak köszönhetőek.

Bebizonyosodott, hogy a HIV ritkább P jelű törzse kameruni gorilláktól származik Forrás: Wikimedia Commons

A korábbi vizsgálatokkal egyértelművé vált, hogy mind a csimpánzok, mind a gorillák hordoznak olyan vírusokat, amelyek átterjedhetnek az emberre, és megvan bennük a potenciál nagyobb járványok kiváltására. 1981 óta mintegy 78 millió ember fertőződött meg a HIV-vírussal, amely elpusztítja az immunsejteket és védtelenül hagyja a szervezetet a tuberkulózissal, a tüdőgyulladással és más opportunista betegségekkel szemben. Az ENSZ becslései szerint eddig 39 millióan haltak bele a betegségbe.