Indiana Jones is megirígyelné

Ecuador
Az ecuadori áthatolhatatlan esőerdő mélyén ismeretlen titokzatos civilizáció nyomaira bukkantak
Vágólapra másolva!
A kutatók a legendás, mesésen gazdag fehér várost keresték, helyette egy ismeretlen kultúra romjaira leltek. 
Vágólapra másolva!

A névtelen elveszett civilizáció

Egy eddig ismeretlen kultúra városának romjait fedezték fel amerikai régészek a hondurasi esőerdő mélyén, miközben a legendás fehér várost keresték.

A hondurasi áthatolhatatlan esőerdő mélyén ismeretlen civilizáció nyomaira bukkantak Forrás: Wikimedia Commons

Ezt a civilizációt annyira nem ismerik a kutatók, hogy egyelőre még neve sincs. A feltárt maradványok kifejezetten jó állapotban vannak.

Ciudad Blanca, a fehér város

A Coloradói Egyetem régészei a legendás fehér város, a Ciudad Blanca felkutatására indultak a hondurasi esőerdő mélyére. Ez a sokat emlegetett maja város állítólag mesésen gazdag volt – a hagyomány szerint lakosai aranytányérokból ittak, sőt, a maja mitológia szerint az egyik istenük is itt született.

Fantáziarajz a Majomisten templomáról, a legendák fehér városában Forrás: Wikimedia Commons

1990 óta lendült fel a régészek érdeklődése a mitikus metropolisz iránt, és a felfedezési láz 2013-ban kapott újabb impulzust, amikor egy LiDAR vizsgálat kimutatta, hogy valóban található valamiféle nagyobb romváros az esőerdő mélyén.

Hajsza a mesésen gazdag elveszett metropoliszért

Ciudad Blanca létezéséről egyébként csak töredékes forrásokból tudunk: először a híres/hírhedt 16. századi spanyol konkvisztádor, Hernándo Cortés írt arról, hogy „biztos forrásból” tudja, van egy mesésen gazdag metropolisz a környéken – a pontos helyet azonban ő sem jelölte meg.

Hernándo Cortés 16. századi spanyol konkvisztádor is megemlítette levelezésében a fehér várost Forrás: Wikimedia Commons

1927-ben Charles Lindbergh, a világhírű óceánrepülő pilóta állítólag látta a fehér város maradványait, amikor elrepült Honduras északi része felett. A régészeti szakirodalom először 1927-ben tett említést a metropoliszról. Luxemburg Eduard Conzemius feljegyzése szerint a paya indiánoktól hallott arról, hogy 25 évvel korábban egy olyan település romjaira bukkantak, amelyet fehér városnak neveztek el a fehér falmaradványok miatt.

Charles Lindberg, az Atlanti-óceán első átrepülője 1927-ben Honduras fölött szállva, szintén észrevett egy őserdei romvárost a dzsungel mélyén Forrás: Wikimedia Commons

A fehér várost a majomisten városaként is emlegették – a legenda szerint pedig itt született az aztékok egyik legfontosabb istene, Quetzalcoatl. Theodore Morde az 1940-es években állítólag egyszer már felfedezte a metropoliszt, akit egy őslakos igazított útba a majomistennek emelt templomhoz .

Theodore Morde, aki állítólag egyszer már felfedezte a legendás várost Forrás: Wikimedia Commons

Sajnos, nincs rá bizonyíték, hogy Morde valóban megtalálta volna Ciudad Blancát. 1954-ben öngyilkos lett, és magával vitte a város feltételezett helyétnek titkát a sírba.

Ismeretlen romváros a fehér metropolisz helyén

Christopher Fisher, a Coloradói Egyetem mezoamerikai kultúrákat kutató régésze és kollégái is Ciudad Blanca felkutatására indultak el a hondurasi esőerdőbe . A legendás fehér város helyette azonban egy páratlan állapotban fennmaradt, ismeretlen kultúrához tartozó romvárost találtak. A feltárásról a National Geographic készített friss fotókat.

Az expedíció múlt szerdán érkezett vissza a dzsungelből, és hatalmas terek, töltések, földmunkálatok valamint egy piramis feltárásáról számoltak be az archeológusok. Ezen kívül számos olyan kőszobrot fedeztek fel, amely a város pusztulása óta érintetlen maradt – mindez egy olyan kultúrához tartozott, amely körülbelül ezer évvel ezelőtt létezett, majd rejtélyes gyorsasággal eltűnt.

Ha Ciudad Blanca nem is létezik, bizonyos, hogy még számos, ismeretlen mezoamerikai kultúra vár felfedezésre Forrás: Megalithe

Fischer a National Geographicnak elmondta, hogy a város a jelek szerint teljesen érintetlen maradt, nem jártak fosztogatók a környékén. A kőszobrokat a piramis tövében találták, amelyek valószínűleg felajánlások lehettek az itt élők istenei számára.

Kiváló állapotban fennmaradt leletek

Az eddig felfedezett 52 kőtárgynak csupán a teteje látszott ki a földből, így igen valószínű, hogy sokkal több értékes lelet is a felszínre kerül a további ásatások során. A leletek között találtak ünnepségeken használt kőszékeket (ezek az úgynevezett metaték), és szépen megmunkált tálakat, amelyekre kígyókat és keselyűket véstek.

Az esőerdő mélye ismeretlen civilizáció emlékeit rejti Forrás: Jonada Unam

A leletek közül a legfontosabb és legérdekesebb egy vérszomjas jaguár fejét ábrázoló kőgolyó, amely a régészek szerint akár egy sámán átváltozott alakját is szimbolizálhatja. A jaguárfejnek vallási szerepe lehetett, vagy rituális labdajátékok részeként használták, amelyek nagyon népszerűek voltak az ősi mezoamerikai kultúrákban.

A LiDAR technikának köszönhetően a kutatók átláthatnak a sűrű lombkoronán Forrás: University of Houston

„Úgy tűnik, hogy az állat sisakot visel” – magyarázta Christopher Fischer a kutatócsoport archeológusa. Neil Cruz, a Hondurasi Antropológiai és Történelmi Intézet (IHAH) kutatója, a Kr. u. 1000-1400 közötti időszakra teszi a tárgyak eredetét.

Szervezett expedíció a dzsungel mélyére

Az expedíció egyébként igen nagyszabású és jól felszerelt volt: amerikai és hondurasi régészek, egy LiDAR mérnök, antropológus, etnobotanikus, valamint dokumentumfilmesek és más szakemberek érkeztek a hondurasi esőerdő mélyére, hogy az elveszett város után kutassanak.

Kincskeresés a levegőből. A légi térképezést ábrázoló infógrafika Forrás: University of Houston

Az expedíció tagjainak védelméről 16 hondurasi rendőr gondoskodott, a National Geographic Társaság pedig fotóst és egy újságírót küldött a helyszínre.

Cessna Skymaster gép, amelyet az esőerdő mélyén rejlő romok légi felderítésénél használnak Forrás: Wikimedia Commons

A már említett LiDAR képek felvételei alapján sikerült megtalálni a romokat, sőt, a reméltnél még sokkal többet is. Az új felfedezés hatására a kutatók azonban már nem hisznek Ciudad Blanca létezésében, hanem úgy gondolják, hogy az esőerdő mélye több ilyen elveszett várost rejthet, amelyek a fehér metropolisz helyett sokkal fontosabb dolgot jelentenek: egy elveszett, teljesen ismeretlen civilizáció létezését.