Rejtélyes falvéseteket találtak a Selyemút mentén

Animal Asia China Day Desert Islam Landscape Outdoors Religion Spiritual Life Trip HORIZONTAL silk road, china, xinjiang, taklimakan desert
Selyemút
silk road, china, xinjiang, taklimakan desert
Vágólapra másolva!
Egy korábban nagyon fontos kereskedelmi központ közelében találtak rá azokra az 1700 éves falfaragásokra, amelyek legendás, mitikus alakokat ábrázolnak. A faragások szerencsére épek maradtak, és a korábbi sírrablások ellenére sikerült néhány fontos leletet is megmenteni a temető sírjaiból.
Vágólapra másolva!

Sírrablók nyomában a föld alatt

2007 júliusában fedezték fel először kutatók a Selyemút mentén található temetőt, amely sajnos akkor már nem volt érintetlen - a tudósokat sírrablók előzték meg, akik az értékes tárgyak nagy részét magukkal vitték.

A világhíres Selyemút kultúrák találkozási pontja volt Forrás: Photononstop/Hermes Images

Szerencsére néhány fontos leletet nem találtak meg, amelyeket a régészek megmenthettek, így például egy értékes lótuszszirmos edényt is sikerült kiásni a romok alól. A sírokban talált emberi csontok és a falakon fellelhető faragványok is viszonylag épen maradtak - ezek nagy része mitikus állatokat ábrázol, amelyek a túlvilágot és az évszakokat képviselik.

Forrás: ddp images/AFP/Axel Schmidt

Ilyen faragás az M3-as sírban található négy kínai jelkép: Nyugat Fehér Tigrise (ősz), a Dél Cinóberszínű Madara (nyár), az Észak Fekete Teknőse (tél) és a Kelet Azúr Sárkánya (tavasz). Az évszakok mellett később az öt elemmel is azonosították őket, és kiegészítették a sort a Közép Sárga Sárkányával (a földdel). Ezek a szimbólumok a kínai csillagászat fontos elemei is voltak – ekkoriban a misztikum és az asztronómia még kéz a kézben jártak.

A mindenható városállam

A temető az egykori Kucsa városállam területén áll, amely korábban a Nyugati Határok (Hszihu) egyik legfontosabb kereskedelmi és igazgatási központja volt, valamint a legnépesebb oázis a környéken. Mivel e határok közvetlen közelében húzódott a Selyemút, ezért az 1700 évvel ezelőtti uralkodók számára nagyon fontos volt, hogy az erős városállamot irányításuk alá vonhassák – még egy mondás is szólt róla: „ha a tiéd Kucsa, akkor a Nyugati Határok csupán egy százaléka maradhat engedetlen”.

Temetkezési helyek Kucsában Forrás:Chinese Cultural Relics

Érdekesség, hogy a Tien-san, azaz az Égi-hegység déli lejtőjének lábánál fekvő Kucha sokáig erős buddhista központ volt – számos szerzetes, akik a buddhizmust népszerűsítették Kína szerte, innen származott. A városállam ezen kívül az egész birodalomban arról volt híres, hogy innen érkeztek a legjobb muzsikusok.

Újrahasznosított sírkamrák

Az ásatást felügyelő kutató, a Hszincsiang Régészeti Intézetet vezető Csejung Jü és a Hszincsiang Kulturális Emlékek és Régészeti Intézet csapata nem tudta megállapítani, hogy pontosan kiknek is készültek ezek a sírok – valószínűleg többször felhasználták őket, mert néhányukban több mint tíz, különböző időkből származó csontvázat találtak. Hét sírról kiderült, hogy tehetősebb emberekhez tartozott – ezek nagyobb téglákból készültek, mint a többi kamra.

A Hszincsiang-régió különösen gazdag a páratlan értékű ókori régészeti leletekben Forrás: ddp images/AFP/Axel Schmidt

Az épületek belülről egykor színesek és díszesek voltak (például a négy állati szimbólum is), de azóta az idő lemorzsolta róluk a festéket, a sírrablók pedig valószínűleg minden díszítést magukkal vittek, amit találtak. A Chinese Cultural Relics című, nemrég indított tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk, kik számára készültek a sírok, további kutatás szükséges.