Ötödik alkalommal osztották ki az Ozone Zöld-díjat

Ozone Zöld-díj
Vágólapra másolva!
Idén is kiosztásra került az OzoneNetwork tévé alapította Ozone Zöld-díj, a Magyar Fenntarthatósági Csúcs záróeseményeként. 
Vágólapra másolva!

Az Ozone Zöld-díjat nagy, valamint közép - és kisvállalati kategóriában, továbbá magánszemélyek, civilszervezetek és újságírók között osztják ki. Az elismerést azok a szervezetek, magánszemélyek és újságírók nyerhetik el, akik valamilyen konkrét környezettudatos innovációt valósítottak meg.

A díj elnyerésének további előfeltétele a környezet és természetvédelem kiemelt fontosságú kezelése, továbbá hogy a díjazott által megvalósított innováció példaértékű legyen. A hagyományoknak megfelelően idén is öt kategóriában, nagyvállalatok valamint kis és középvállalkozások, továbbá civilszervezetek, magánszemélyek és újságírók között került kiosztásra a díj.

Dr. Tóth László professzor, a Szent István Egyetem Klímatanácsának elnöke – aki egyben a bírálóbizottság elnöke is - bevezetőjében a fenntarthatóság követelményére, valamint a környezettudatos gondolkodás stratégiai fontosságára hívta fel a figyelmet.

Dr. Tóth László professzor, a bírálóbizottság elnöke (középen) nyitóbeszédében a fenntarthatóság fontosságára hívta fel a figyelmet. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A díjak átadásán Dr. Fogarassy Csaba, a Klímatanács főtitkára, Wágner Szilvia az OzoneNetwork tematikus csatorna vezető szerkesztője, valamint dr. Elter Tamás, az Origó tudomány rovatának szakmai vezetője vettek még részt.

Bokor István projektigazgató a nagyvállalati díj átvételénél Fotó: Szabó Gábor - Origo

A nagyvállalat kategória győztese

A több mint 50 pályázat közül nagyvállalati kategóriában a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. kapta meg a zöld-díjat, a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés megszervezésében végzett munkássága, valamint az integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésében játszott szerepe miatt. A vállalat képviseletében Bokor István projektigazgató vette át a díjat jelképező bonsai fát.

A díjazottak és a bíráló bizottság tagjai Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kisvállalatok kategória

A kis - és középvállalati kategóriában idén a Discount Laptop Shop Zrt. volt a díjazott, egy Magyarországon forradalmian új, környezetbarát kereskedelmi szolgáltatás bevezetésének köszönhetően.

Pohl Krisztina cége az elektronikai hulladékkezelésben vállalt innovatív szerepet. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint Pohl Krisztina cégvezető elmondta, az idén bejegyzett start-up vállalkozás az elektronikai hulladékként kezelt laptopokat kompletten felújítja, és értékesíti. A hulladék laptopok felújítása a cég amerikai anyavállalatánál eddig 5millió kilogramm elektronikai szemétképződést spórolt meg.

A Bákonyi Lajos kurátor által képviselt díjazott szervezet a környezetbarát újrahasznosítás mellett mozgássérült emberek foglalkozatását is biztosítja Fotó: Szabó Gábor - Origo

A civileket is díjazták

A civil szervezetek közül a bíráló bizottság a Súlyosan Mozgássérültek Bethesda Segélyező Alapítvány ötletes innovációját értékelte az Ozone Zöld-díjjal. Bákonyi Lajos kurátor tájékoztatója szerint, svájci technológia átvételével haszontalannak tűnő hulladékokból, faforgácsból, gyertyacsonkokból, vagy például az elhasznált papír törlőkendők kartongurigáiból, tehát kizárólag ökoanyagokból gyújtóst állítanak elő. Célszervezeteik pedig számos mozgássérült embert foglalkoztatnak.

Idén az Ozone Zöld-díjat egy környezettudatos képzőművész, Bács Emese nyerte el Fotó: Szabó Gábor - Origo

Egy képzőművész is megkapta a díjat

Magánszemély kategóriában idén egy képzőművész, Bács Emese munkásságát díjazta a bíráló bizottság. A művésznő festményei és szobrai kizárólag újrahasznosított anyagokból készülnek.

Az újságírói kategória 2014-es győztese, Sarkadi Péter Fotó: Szabó Gábor - Origo

A sajtó sem maradt ki

Az újságírók közül 2014-ben Sarkadi Péter, a Greenfo környezetvédelmi internetes hírportál alapító-főszerkesztője kapta a zöld elismerést. A Greenfo hiánypótló szerepet játszik a zöld hírek, illetve a környezettel és a fenntarthatósággal kapcsolatos publicisztikák, információk közvetítésében, amelyet a bíráló bizottság az Ozone Zöld-díj odaítélésével ismert el.