Vészesen közelít a Földhöz a bolygógyilkos aszteroida

aszteroida
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Amikor 2004-ben először felfedezték, az Apophist az egyik legveszélyesebb aszteroidaként tartották számon, mivel nagy esélyt adtak arra, hogy a Földbe csapódik. Ez a becslés azonban az évek során megváltozott, miután a csillagászok nyomon követték a 99942-es aszteroidaként is ismert Apophis pályáját, és jobban meghatározták a mozgását; nyilvánvalóvá vált, hogy a kisbolygó el fog kerülni minket. De mi történne akkor, ha például egy másik aszteroidával való ütközéskor hirtelen megváltozna az Apophis pályája? Ezt vizsgálta most egy kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Az Apophis - egy körülbelül 335 méter átmérőjű földközeli objektum (NEO) -, várhatóan 2029 és 2036 között közelíti meg a Földet. Becslések szerint 2029. április 13-án, 37 399 kilométer távolságra biztonságosan elhalad mellettünk.

Bár a tudósok már régen megállapították, hogy az aszteroida nem jelent veszélyt, Paul Wiegert csillagász és munkatársa, Benjamin Hyatt, a Waterloo-i Egyetem kutatója kiszámították, hogy az Apophis ütközhet-e a Naprendszerben található 1,3 millió ismert objektum valamelyikével. Ennek a forgatókönyvnek az ismerete azért fontos, mert egy esetleges ütközés módosíthatja az aszteroida pályáját, és ennek eredményeképpen végül mégis nekicsapódhat a bolygónknak.

"A Naprendszerünkről készített részletes számítógépes szimuláció segítségével kiszámítottuk az összes ismert kisbolygó pályáját, és kiértékeltük egy ilyen valószínűtlen esemény lehetőségét" - mondta Wiegert. A szakértők arra az eredményre jutottak, hogy szerencsére nem várható ilyen ütközés.

Hyatt szerint mivel az Apophis nagyon közel lesz hozzánk, félő volt, hogy egy esetleges űrbéli karambol kibillenti a pályájáról és egyenesen belénk fog zuhanni. Mivel rengeteg más kisbolygó is kering a Naprendszerben, egy ilyen ütközés könnyen bekövetkezhet, ezért a kérdést – bármennyire is valószínűtlen - alaposabban vizsgálni kellett.

Az eredményeket a Planetary Science Journal című csillagászati szakfolyóiratban fogják közölni.

Az Apophis és a Naprendszer objektumainak mozgását bemutató szimuláció

A sötétség és a káosz aszteroidája

Wiegert és Hyatt a szimuláció segítségével lekövette az Apophis és a Naprendszer összes ismert objektumának mozgását és keresték a lehetséges pályakereszteződéseket, ám végül azt állapították meg, hogy az aszteroida nem fog más kisbolygókkal összekoccanni.

Az Apophis aszteroida 2004-es felfedezése óta lenyűgözi az emberiséget: ez volt az első hiteles fenyegetés, amelyet egy aszteroida jelentett bolygónkra nézve"

 - mondta Wiegert, aki a Föld- és Űrkutatási Intézet munkatársa. Bár egyelőre úgy tűnik, nincs mitől tartanunk, a csillagászok folyamatosan nyomon követik a kisbolygó pályáját.

Apophis
A Green Bank Telescope által készített radarkép az Apophisról
Fotó: NASA/JPL-Caltech and NSF/AUI/GBO

Az Apophis egy démoni kígyóról kapta a nevét, ami az ókori egyiptomi mitológiában a sötétséget és a káoszt testesíti meg.