Egy ritka botszöcske életét mentették meg nyakmerevítővel egy állatkertben

Perui botszöcske
Perui botszöcske a nyakmerevítővel
Fotó: Houston Zoo
Vágólapra másolva!
Az állatkerti munka mindenféle kihívást jelent, kezdve a közönség természetvédelmi kérdésekkel való megismertetésétől egészen addig, hogy minden állatot a legmagasabb szintű gondozásban és jólétben részesítsen. A houstoni állatkertben a csapat pontosan ezt teszi - egészen a legkisebb lakosokig. Legutóbb egy botszöcske életét mentették meg.
Vágólapra másolva!

A rovarházban egy perui botszöcske nőstényt figyeltek meg, amely a külső vázának levedlése folyamán nehézségekbe ütközött. A rovartani gondozók észrevették, hogy az botszöcskének a mellkasi részén, a rovar nyakhoz hasonló területén van egy meggyengült rész. 

Perui botszöcske
Perui botszöcske a nyakmerevítővel
Fotó: Houston Zoo

"Február 5-én észrevettük, hogy mellette van a levedlett „bőre”. Az állat még mindig lágy volt - ezek a rovarok nagyon puhák, hajlékonyak és törékenyek vedlés után -, így tudtuk, hogy a furcsa testtartás a vedléssel kapcsolatos. Nyilvánvaló volt, hogy valami nem egészen jól sikerült" – mondta Julie LaTurner, az egyik rovargondozó az IFLScience-nek

A perui botszöcskék szinte minden idejüket ágakon mászással töltik. Meggyengült nyakkal a nőstény feje könnyen letörhetett volna

 - írta a csapat a blogoldalán. Ezek a rovarok hasonlítanak a botsáskákra, de valójában a szöcskékhez tartoznak. Dél-Amerika trópusi esőerdeiben élnek. A nőstények sokkal nagyobbak, mint a hímek, és egészen másképp néznek ki, ez a biológiai jelenség az úgynevezett szexuális dimorfizmus. 

Julie hangsúlyozta, hogy ez a fajta probléma mennyire szokatlan az állatok között. 

"A legtöbbször a vedlés tökéletesen rendben zajlik. Ezek a rovarok többször is vedlenek, mielőtt elérnék a felnőttkort. A nyak meggyengülése meglehetősen ritka eset, és az első alkalom, hogy ilyen szélsőséges dolgot látok". 

A rovar szerencséjére Julie az állatkert állatorvosaival együttműködve személyre szabott nyakmerevítőt tudott készíteni a botszöcske számára.

 

"A rovarok állatorvosi kezelése több okból sem igazán bevett dolog. Meglepően összetett lények! Nem voltam igazán biztos abban, hogy az állatorvosunk, Dr. Melissa képes lesz-e olyan merevítőt készíteni, ami képes lesz működni addig, amíg szükségünk van rá, vagy egyáltalán, hogy a szöcskénk tolerálja-e." 

Perui botszöcske a nyakmerevítővel
Perui botszöcske a nyakmerevítővel
Fotó: Houston Zoo

Egy vattapálcika műanyag részét használták, mivel ez volt a tökéletes rugalmas anyag, ami alkalmas lehetett az állat számára. A helyzet elég sürgető volt, a rovar élete forgott kockán. 

"Ha nem találtunk volna megoldást, el kellett volna altatni, nem tudott volna enni a természetellenes helyzetben lévő fejével. Így esélyt adtunk neki az életre"

 - magyarázta Julie. 

A merevítő nagy sikert aratott, a botszöcskének csak körülbelül négy napig kellett viselnie, hogy a külső váz megkeményedhessen. A rovar most már normális módon mozog a terráriumában, és képes természetes helyzetben tartani a fejét.