Nagy baj van egy népszerű gyógyszerrel

gyógyszer
Fotó: Science Photo Library via AFP
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint bizonyos antidepresszánsok terhesség alatti szedése hatással lehet a magzati agy fejlődésére. A kutatók szerint az antidepresszánsok, különösen a fluoxetin használata befolyásolhatja a csecsemőagy prefrontális kéregállományának fejlődését, ami a későbbiekben növelheti a mentális zavarok kockázatát.
Vágólapra másolva!

A Prozac és Sarafem márkanevek alatt kapható fluoxetin egy antidepresszáns, amelyet különböző állapotokra, többek között kényszerbetegségre, pánikbetegségre, bulimiára, falási zavarra, premenstruációs diszfóriás zavarra és bipoláris depresszióra írnak fel. A gyógyszer az agy szerotoninszintjét fokozza. Ez egy neurotranszmitter vegyület, amelynek hiánya összefügg a mentális zavarokkal, köztük a depresszióval.

A Coloradói Egyetem legújabb tanulmányának szerzői elemezték a terhesség alatti fluoxetin-használat hatását a fejlődő prefrontális kéregre, vagyis az agy azon részére, amely a kognitív funkciókért, valamint a stressz, a gondolatok, a cselekedetek és az érzelmek szabályozásáért felel.

"Bár ismert, hogy a szerotonin szerepet játszik az agy fejlődésében, a hatásért felelős mechanizmusok, különösen a prefrontális kéregben, eddig tisztázatlanok voltak. 

A prefrontális kéreg a legfejlettebb agyi régió, központi szerepet játszik a legmagasabb rendű kognitív folyamatokban, ezért tanulmányunkban erre a területre összpontosítottunk

 – írta a kiadott közleményben Won Chan Oh, a kutatás vezetője.

magzat
A terhesség alatti fluoxetinhasználat hatását vizsgálták
Fotó: Science Photo Library via AFP

A fluoxetin az anyatejbe is bekerülhet

A rangos Nature folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy a szerotonin hiánya vagy többlete hogyan befolyásolja az egerek agyának fejlődését. Megfigyelték, hogy a szerotonin hatása túlmutat az agy általános működésén; egyértelműen befolyásolja a neuronok közötti egyedi kapcsolatok dinamikáját, és jelentős szerepet játszik az agy tanulási és alkalmazkodási képességének fokozásában.

A kutatók nemcsak azt állapították meg, hogy a fluoxetin képes átjutni a placentán, hanem azt is, hogy még az anyatejbe is bekerülhet.

"Kutatásunk feltárja azokat a szinaptikus szintű specifikus folyamatokat, amelyek magyarázzák, hogy a szerotonin miként járul hozzá ennek a fontos agyi régiónak a fejlődéséhez, ha a korai életszakaszban fluoxetinkitettség áll fenn. Mi vagyunk az elsők, akik kísérletileg igazoltuk, hogy a szerotonin közvetlen hatással van a fejlődő prefrontális kéregre, amikor a fluoxetint a terhesség alatt szedik, mivel a hatóanyag nemcsak a placentán halad át, hanem az anyatejbe is bejut” – magyarázza Oh.

A tanulmány szerzői a terhes nőknek ugyanakkor azt tanácsolják, hogy kizárólag a kezelőorvossal való konzultáció után döntsenek az antidepresszáns szedésének abbahagyásáról, folytatásáról, vagy a felírt készítmény megváltoztatásáról.