Hordozórakétájával együtt robbant fel a japán műhold

Másodpercekkel a start után felrobbant a hordozórakéta
Fotó: Kyodo News
Vágólapra másolva!
Indítás után másodpercekkel felrobbant a tokiói székhelyű Space One cég Kairos nevű hordozórakétája szerdán, és ezzel meghiúsult az első kísérlet, hogy magánvállalkozás keretében pályára állítsanak egy műholdat Japánból - jelentette a japán média.
Vágólapra másolva!

Nem tudni, hogy mitől lépett működésbe az önmegsemmisítő rendszer

 

A beszámolók szerint mindössze öt másodperccel a szilárd hajtóanyagú, a maga 18 méter hosszúságával kisméretűnek számító rakéta fellövése után a Honsu szigetén, Kusimotóban található Kii kereskedelmi űrközpontból - egyelőre ismeretlen okból - működésbe lépett az eszköz önmegsemmisítő mechanizmusa.

Mint kiderült, az önmegsemmisítő berendezés lépett működésbe, ez okozta a robbanást
Fotó: youtube.com


A Space One a robbanás okának kivizsgálását ígérte, 

arról egyelőre nem adott tájékoztatást, hogy mi válthatta ki a nagymértékben automatizált önmegsemmisítő funkciót 

az első fokozat hajtóművének begyulladása után. Mint Tojoda Maszakacu, a vállalat elnöke nyilatkozatában rámutatott, a folyamat akkor indul be, ha a rendszer olyan hibát észlel a rakéta repülési útvonalában, sebességében vagy irányítórendszerében, amely a földön tartózkodó embereket veszélyeztetve az eszköz lezuhanását eredményezheti. 

 

A kísérleti műhold is megsemmisült a robbanásban

 

"Nem használjuk a kudarc kifejezést, mert minden egyes kísérlet új adatokat és tapasztalatokat biztosít számunkra egy újabb kihíváshoz" - fűzte hozzá. Elmondta továbbá, hogy a felrobbant rakéta kormányzati megrendelésre kísérleti műholdat szállított, amely leállás esetén ideiglenesen helyettesíthette volna a Föld körüli pályán lévő hírszerző műholdakat.

‰Š‚ªã‚ª‚é”­ŽËêŽü•Ó
Hatalmas lánggal égtek a visszazuhanó roncsok
Fotó: Kyodo / The Japan Times

 A 2018-ban alapított Space One eredetileg szombatra tervezte a Kairos fellövését, de elhalasztotta az indítást, miután egy hajó bejutott a Kii-félszigetet övező zárt tengeri területre. Japán rakétafejlesztő cégei igyekeznek minél olcsóbb járműveket építeni, hogy "űrfutár-szolgáltatásaikkal" kielégítsék a műholdak pályára állítását célzó, egyre növekvő globális keresletet.