Jó hírünk van a csokoládé rajongóinak

csokoládé
Folyamatosan keresik a kakaót kiváltó helyettesítő anyagokat az édesipari cégek
Vágólapra másolva!
A túl sok csokoládé értelemszerűen ártalmas lehet, a legtöbb termék magas zsír- és cukortartalma miatt. De mit kell kezdenünk azokkal a gyakori állításokkal, amelyek szerint egy kis mennyiségű csokoládé fogyasztása valójában jót tesz az egészségünknek?
Vágólapra másolva!

A csokoládé érzelmeket vált ki

Egyre több bizonyíték vonatkozik arra, hogy – megfelelő körülmények között – a csokoládé jótékony hatással lehet a szívre és a mentális állapotra is. Ahogy arra a szakemberek emlékeztetnek: a csokoládé (pontosabban a kakaó, a nyers, finomítatlan bab) egy gyógyászati csoda. Számos különböző aktív vegyületet tartalmaz, amelyek a gyógyszerekhez vagy drogokhoz hasonlóan farmakológiai hatásokat válthatnak ki a szervezetben. 

csokoládé
Ezek után még jobban fog örülni a húsvéti csokoládénak
Fotó: Eva-Katalin/Canva Pro

Az agyban neurológiai hatást kiváltó vegyületeknek át kell tudni jutniuk a vér-agy gáton, azon a védőpajzson, amely megakadályozza, hogy a káros anyagok, például a toxinok és baktériumok bejussanak a kényes idegszövetbe. Az egyik ilyen a teobromin (ami a kakaónövény által termelt keserű alkaloid), amely a teában is megtalálható, és hozzájárul annak keserű ízéhez. A tea és a csokoládé is tartalmaz koffeint

 – mondta Dan Baumgardt, a Bristoli Egyetem Élettani, Farmakológiai és Idegtudományi Iskola vezető oktatója a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Többek között ezek a vegyi anyagok is hozzájárulnak a csokoládé addiktív jellegéhez. 

Képesek átjutni a vér-agy gáton, ahol befolyásolhatják az idegrendszert, ezért pszichoaktív vegyi anyagokként is ismertek.

De milyen hatással lehet a csokoládé a hangulatra? Nos, egy szisztematikus áttekintés olyan tanulmányok egy csoportját vizsgálta, amelyek a csokoládéfogyasztással kapcsolatos érzéseket és érzelmeket vette górcső alá. A legtöbb a hangulat, a szorongás, az energia és az izgalmi állapotok javulását mutatta. Néhányan a bűntudat érzését jegyezték meg, amit talán mindannyian éreztünk már, amikor túl sok csokoládét ettünk.

 

A kakaó egészségügyi előnyei

Az agyon kívül más szervek is profitálhatnak a kakaó gyógyhatásaiból. A csokoládét évszázadok óta használják gyógyszerként a betegségek hosszú listájának kezelésére, beleértve a vérszegénységet, a tuberkulózist, a köszvényt és még az alacsony libidót is. Meglehet, hogy ezek hamis állítások, de vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a kakaó fogyasztása pozitív hatással van a szív- és érrendszerre. Először is, 

megakadályozhatja az endotheliális diszfunkciót. Ez az a folyamat, amelynek során az artériák megkeményednek és zsíros plakkokkal terhelik meg őket, ami szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet. 

Az étcsokoládé fogyasztása csökkentheti a vérnyomást is, ami az artériás betegségek kialakulásának másik kockázati tényezője, és megakadályozhatja az ereket elzáró vérrögök kialakulását.

csokoládé
A vegyi anyagok is hozzájárulnak a csokoládé addiktív jellegéhez
Fotó: Pinterest

Egyes tanulmányok szerint az étcsokoládé hasznos lehet a nagy sűrűségű lipoprotein-koleszterin arányának beállításában, ami segíthet a szív védelmében. 

Mások az inzulinrezisztenciát, a 2-es típusú cukorbetegséggel és a súlygyarapodással összefüggő jelenséget vizsgálták. Azt sugallják, hogy az olyan élelmiszerekben, mint például a csokoládéban található polifenolok (a növényekben található kémiai vegyületek) a vércukorszint jobb szabályozásához vezethetnek.

Ne feledjük azonban a csokoládé potenciálisan káros hatásait sem, amelyek leginkább a zsírhoz és a cukorhoz kapcsolódnak, és ellensúlyozhatják a lehetséges előnyöket.