Jó hír a nehezen ébredőknek: a szundi funkció használata javunkra válik

Sleeping,Couple,Being,Woken,By,Mobile,Phone,In,Bedroom
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal sokan magukra ismernek, ha a szundi funkció használata álom utáni, vagy közbeni aktív használata szóba kerül. Annak ellenére, hogy évekig közszájon forgott, hogy a szundi gomb használata ártalmas, most épp az ellenkezője látszik bebizonyosodni, egy svéd kutatás szerint ugyanis félóra szundi nemhogy nem árt, még előnyünkre is válhat. Mutatjuk a részleteket.
Vágólapra másolva!

Bizonyára sokan érzik úgy, hogy egy mély álom után nehéz az ébredés a korai órákban, éppen ezért elsősorban számukra szeretnénk megnyugtató hírrel szolgálni, ugyanis a legfrissebb kutatások szerint abszolút nem jelent gondot a szervezetünknek, ha nem ugrunk ki rögtön az ágyból, ahogy csörög az óra, vagy indul az ébredés a mobiltelefonnal. Épp ellenkezőleg: 

az alvás vizsgálatának eredményei azt mutatták, hogy azok a résztvevők, akik szundizhattak, kifejezetten jobban teljesítettek a kognitív feladatokban, mint azok, akik számára a kutatók nem engedélyezték a visszaalvást. 

A New York Times népszerű szerzője, Mel Robbins másként látja a jelenséget, hiszen „amikor megnyomjuk a szundi gombot, valójában ébren vagyunk, de ahogy az ébresztőt kikapcsoljuk, azonnal vissza is alszunk.”

szundi gomb
Az alvásszakértők támogatják a szundi funkció használatát. 
Fotó: Pinterest

A neves újságíró szerint pedig itt van a kutya elásva, itt romlik el a reggelünk, hiszen az agyunk ekkor egy újabb elalvási ciklust indít, amelyet általában 75-90 perc hosszúra tervez. „Ön is észrevette már, hogy kifejezetten mélyen alszik, amikor reggelente visszaalszik? – folytatta a nő. – Ez azért van, mert kilenc percet már az újraindított, 75 perces alvási ciklusban töltött.”

A szundi üzemmód bekapcsolása – mégsem káros az egészségre?  

A napokban azonban napvilágot látott a TikTokon egy újabb vélemény az alvás vizsgálatával kapcsolatban, ugyanis egy népszerű orvos-influenszer, Dr. Dustin Portela  lerántotta a leplet néhány új kutatásról, melyek szerint a szundi funkció használata mégsem teszi tönkre a reggeleinket, sem a minőségi alvást.

A szakértő úgy véli, hogy a szundizás semmilyen módon nem befolyásolja sem alvásunk minőségét, sőt fáradtabbnak sem érezhetjük magunkat miatta, elméletét pedig a Journal of Sleep Research folyóiratban tavaly megjelent alváskutatással támasztja alá. 

A tudományos állásfoglalás szerint minden azon múlik, hogy ezek a „szakaszos reggeli riasztások” kedvezőtlenül hatnak-e az adott emberre, nem lehet általánosságban megbélyegezni, hiszen valójában nem idéznek elő kialvatlanságot. Ezt megerősítette Tina Sundelin, a tanulmány vezető szerzője és a svédországi Stockholmi Egyetem Pszichológiai Tanszékének docense is, aki úgy véli, hogy a reggeli 30 perces szundi nem tesz fáradtabbá, és okoz ébresztést sem a mély álomból.”

Morning,Fun,,Wake,Up,With,Music,,Enjoy,Freedom,,Peace,,Music,
A szundi funkció használata nem befolyásolja alvásunk minőségét, és fáradtabbnak sem érezhetjük magunkat miatta.
Fotó: Shutterstock / Prostock-studio/Shutterstock

Ha az ébredést mobiltelefonnal preferáljuk, akkor tehát nyugodtan alkalmazzuk a szundi funkció beállítását, a reggeli ébredés, a mély álom és a minőségi alvás is garantált.