Meglepő nemek közötti különbséget találtak a testmozgás terén

Futás
Egy új tanulmány szerint a nők több szív- és érrendszeri előnyre tesznek szert az edzéssel, mint a férfiak, még akkor is, ha ritkábban végeznek testmozgást
Vágólapra másolva!
Ha a testmozgásról van szó, akkor a nők állnak úgymond „nyerésre” a nemek közti képzeletbeli versenyben. Egy új tanulmány szerint a nők több szív- és érrendszeri előnyre tesznek szert az edzéssel, mint a férfiak, még akkor is, ha ritkábban végeznek testmozgást.
Vágólapra másolva!

A testmozgás újabb előnyeire mutattak rá

Az edzés hagyományosan a férfiak által dominált tevékenységnek számított, bár mindez az utóbbi időben kezdett megváltozni. Képzeljünk el egy zsúfolt edzőtermet. Vajon hány férfi és hány nő van ott? A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban publikált tanulmányból azonban kiderült, hogy

 a nőknek van egy extra ösztönzésük arra, hogy fittek maradjanak: extra előnyökhöz jutnak az edzésük minden percében.

 

Futás
A testmozgás újabb előnyeire mutattak rá a kutatók
Fotó: Pinterest

Az új kutatás összesen 412 413 amerikai felnőtt adatait elemezte a National Health Interview Survey adatbázisát felhasználva. Az adatokat 1997 és 2019 között gyűjtötték, és a résztvevők 55 százaléka volt nő. Az adatbázisban a szabadidős fizikai aktivitásra vonatkozó felmérések szerepeltek. A kutatók ezeket vették alapul, majd összehasonlították a nemekre jellemző eredményekkel, megvizsgálva a fizikai aktivitás gyakoriságával, intenzitásával és időtartamával való összefüggést. Nem meglepő módon mindenki, aki rendszeresen eljárt edzeni, egészségesebb volt. A hatás azonban a nőknél kifejezettebben jelentkezett.

Minden, rendszeres fizikai aktivitást folytató felnőtt esetében várhatóan alacsonyabb volt a halálozási kockázat az inaktívakhoz képest

 – mondta Dr. Susan Cheng, a Smidt Szívintézet kardiológiai osztályán működő Egészséges Öregedés Kutatóintézet igazgatója és a tanulmány vezető szerzője a ZME Science online tudományos portálnak. – Érdekes módon azonban a halálozási kockázat a nőknél 24 százalékkal, a férfiaknál pedig 15 százalékkal csökkent.

 

A testmozgás maximális előnyöket jelent

Ebben az összefüggésben a tudósok jellemzően a maximális előnyöket vizsgálták. Alapvetően egészségesebbek vagyunk, ha edzünk és egészségesek maradunk, de csak egy bizonyos pontig. Ha heti nyolc órányi testmozgást végzünk a hét minden napján, akkor nem igazán lesz további hasznunk egy újabb órából. A kutatók tehát azt a pontot keresik, ahol az előnyök csökkennek.

A mérsékelt vagy erőteljes aktivitás (például tempós séta vagy kerékpározás) esetében a férfiaknak körülbelül heti öt órából van a legnagyobb haszna. Eközben a nők ugyanilyen mértékű előnyöket már a heti 2,5 óránál elérik.

 A nők azonban még nagyobb előnyökre tehetnek szert, ha heti öt órára növelik a mozgásmennyiséget.

Futás
Egy új tanulmány szerint a nők több szív- és érrendszeri előnyre tesznek szert az edzéssel, mint a férfiak, még akkor is, ha ritkábban végeznek testmozgást
Fotó: Forrás / Pinterest 

A nők történelmileg és statisztikailag is elmaradnak a férfiak mögött a testmozgásban 

–magyarázta Dr. Martha Gulati, a Cedars-Sinai Smidt Szívintézet kardiológiai osztályának megelőző kardiológia igazgatója, a női kardiovaszkuláris orvoslás és kutatás Anita Dann Friedman tanszéke és a tanulmány társvezető szerzője. – Ennek a tanulmánynak a szépsége az, hogy megtanuljuk, hogy a nők minden egyes perc mérsékelt vagy erőteljes aktivitásból többet tudnak kihozni, mint a férfiak. 

A tanulmány végkövetkeztetése meglehetősen egyszerű: férfiként próbáljuk meg megcélozni a heti 300 perc erőteljes testmozgást, nőként pedig még inkább tartsuk ezeket a számokat! 

Minden egyes lépés segít mind a férfiak, mind a nők esetében: hatalmas előnyökre tehetünk szert minden olyan rendszeres testmozgás után, amellyel a hosszabb távú egészségünkbe fektetünk be.