Riasztó tanulmány: ezek a termékek drámaian veszélyesek, eddig ezt senki sem tudta

Ünnepi illatmámor! Kozmetikumok a tél és a karácsony jegyében parfüm
Vágólapra másolva!
A műanyagokban és kozmetikumokban található vegyi anyagok hormonzavarokat és ezzel koraszülést okozhatnak – állapította meg az összefüggést egy amerikai kutatás.
Vágólapra másolva!

A The Lancet Planetary Health című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányban 5000, az Egyesült Államokban élő állapotos nő adatait elemezték. Az eredmények azt sugallják, hogy a kozmetikumokban – körömlakkokban, hajlakkokban –, valamint az élelmiszerek csomagolóanyagaiban gyakran megtalálható ftalátok összefüggnek a koraszülés és az alacsonyabb születési súly megnövekedett kockázatával.

A kutatás megállapította, hogy ezeknek a terhességi kimeneteleknek a valószínűsége összefügg az anya vizeletében lévő ftalát-bomlástermékek koncentrációjával. Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre még nem bizonyították, hogy közvetlenül a ftalátok okozzák a koraszülést, csupán egy lehetséges – ám igen valószínű - kapcsolatot állapítottak meg a szakemberek.

Bár a szülések időzítésében megfigyelt változások nem látványosak, csupán napokban mérhetők, mégis hosszú távú egészségügyi következményei lehetnek az újszülöttre nézve.

Az új tanulmány szerint a ftalátoknak közük lehet a koraszülések megugrásához Forrás: Thinkstock

Mik azok a ftalátok, és hogyan kerülhetnek a szervezetbe?

Normális esetben a terhesség körülbelül 40 hétig tart, a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak.

- mondta a Live Science-nek Dr. Leonardo Trasande, a tanulmány vezető szerzője, a NYU Langone Health gyermekgyógyász professzora.

Korábbi epidemiológiai tanulmányok már utaltak arra, hogy a ftalátoknak való kitettség fokozza a szervezetben megjelenő gyulladást és megzavarja a hormonális működést, különösen a terhességgel kapcsolatos hormonokét. Emellett ezeket a vegyi anyagokat összefüggésbe hozták már az elhízással, a rákkal és a meddőséggel is.

Az emberek főként ftalát tartalmú termékekkel érintkező élelmiszerrel viszik be a szervezetükbe a káros vegyi anyagot, de akár a levegőbe is bekerülhet, és belélegezhetővé válhat. A ftalátok ezután a májban metabolitokká bomlanak le, és a vizelettel ürülnek ki.

37. hét előtt beszélhetünk koraszülésről Forrás: Dreamstime

Erős a kapcsolat az új tanulmány szerint

Az új elemzés olyan nők adatait vette figyelembe, akik 1998 és 2022 között részt vettek a National Institutes of Health Environmental Influences on Child Health Outcomes (ECHO) nevű programban.

A kutatók 20 ftalát-metabolit szintjét vizsgálták a terhesség három időpontjában vett vizeletmintákban. Ezt követően összehasonlították ezeket a szinteket az egyes újszülöttek születési korával és születési súlyával. Figyelembe vettek más, potenciálisan befolyásoló tényezőket is, mint például az anya születési kora és etnikai hovatartozása.

A trimeszterek között a nők vizeletében a ftalát melléktermékek koncentrációja állandó maradt. A legnagyobb mennyiségben előforduló ftaláttípus a monoetil-ftalát volt, amely olyan termékekben található, mint a parfümök és szappanok. Szintén jelentős volt a ftálsav mennyisége, amelyet elsősorban poliészter előállításához használnak.

A tanulmány megállapította, hogy a vegyi anyagokkal nem találkozó állapotos nőknél nem emelkedett a koraszülés kockázata.

Ellenben azoknál a nőknél, akik leginkább ki voltak téve a vegyületnek, hatalmasat nőtt a koraszülés esélye.

Például a di-2-etilhexil-ftalát (DEHP) nevű anyagnak leginkább kitett nők 45%-kal nagyobb valószínűséggel szültek idő előtt, mint azok, akik nem, vagy csak elhanyagolható mennyiségben találkoztak a vegyülettel.

A ftalátok hatásaival kapcsolatos modellek, és az elérhető születési adatok alapján a kutatócsoport megállapította, hogy 2018-ban mintegy 56 000 koraszüléshez lehetett köze a ftalátoknak az Egyesült Államokban.

Bár azt a szerzők is elismerik, hogy a tanulmánynak vannak korlátai, a ftalátok egészségügyi hatásait tovább kell vizsgálni.