Bizarr felfedezés: az orrtúrás növelheti az Alzheimer-kór kockázatát

orr
Vágólapra másolva!
Egy új áttekintés különös hipotézist vetett fel: eszerint az orrpiszkálás szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának növelésében – és ezt a kapcsolatot a szakértők most már komolyan fontolóra veszik.
Vágólapra másolva!

Az ideggyulladás is szerepet játszhat a patogenezisben

Ez egyike azoknak az elképzeléseknek, amelyek elsőre talán furcsán hangzanak, de ha jobban belegondolunk, akkor értelmet nyerhetnek. Egyszerűen fogalmazva: az ujjakon lévő baktériumok és vírusok könnyen bejutnak a szervezetbe, ha feljuttatják őket valahogy az orrba.

– mondták az ausztráliai Western Sydney Egyetem kutatói a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ez döntő lehet a kockázat mérlegelésében.

Az orrpiszkálás komoly veszélyt jelenthet az egészségre Forrás: Pixabay

Hozzátették: számos lehetséges tényező járulhat hozzá az Alzheimer-kór kialakulásához, köztük az amiloid peptid és a tau lerakódása, de

az újabb bizonyítékok arra utalnak, hogy az ideggyulladás is szerepet játszhat a patogenezisben.

A Biomolecules folyóiratban publikált tanulmány szerint az utóbbi években a feltörekvő kutatások feltárták a külső, behatoló kórokozók lehetséges részvételét az Alzheimer-kórban zajló ideggyulladásos folyamatok beindításában vagy felgyorsításában.

Az orrtúrás – vagy hivatalos nevén rhinotillexománia – közvetett módon vezethet ehhez az agyi gyulladáshoz, és ennek több módja is van.

Az orrtúrás először is azt jelenti, hogy bármi, ami az ujjbegyünkön van (például kórokozók), az agy felé tolódik. Másodszor, az orrunkból kihúzott dolgok befolyásolják az orr mikrobiomjának egyensúlyát, ami potenciálisan kevésbé hatékony gátat képez a szervezet számára.

Az Alzheimer-kór jelei a szaglógumóban

Egy másik tanulmány már 2022-ben összefüggésbe hozta az orrtúrás az Alzheimer-kórral, bár ebben az esetben a kutatás egereken zajlott. Kimutatták, hogy

az orrhám (az orrüreget bélelő szövet) károsodása növelheti a fertőzésveszélyt, ami az Alzheimer-kóros betegeknél tapasztaltakhoz hasonló válaszreakcióhoz vezet az agyban.

Az áttekintés sokatmondó jelei között szerepel, hogy bizonyos vírusokat rendszeresen megtaláltak az Alzheimer-kóros emberek agyában, és hogy a betegség jeleit gyakran a szaglógumóban, az agy szagokat érzékelő részében észlelik először.

Alzheimer-kóros idegsejtek (illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A szakemberek szerint azonban még messze vagyunk attól a végleges következtetéstől, hogy az orrpiszkálás hogyan növeli az Alzheimer-kór kockázatát, de a jelek erre utalnak. És

ahogy a tudósok egyre többet értenek meg erről az összetett betegségről, úgy dolgozhatnak hatékonyabb kezeléseken is.

A szaglószervi kórokozók bejutásának lehetséges szerepének megértése az Alzheimer-kórhoz társuló ideggyulladásban új utakat nyithat a megelőzésben.