Magyarok találták meg az eddigi legnagyobb darabot a Németországban becsapódott aszteroidából

Vágólapra másolva!
Ahogy korábban az Origo is megírta, múlt hét vasárnap hajnalban becsapódott egy aszteroida a Földbe Európa felett, Észak-Németországban, Berlintől nyugatra.  Az aszteroidát Sárneczky Krisztián magyar csillagász fedezte fel, amikor az még a Föld felé közeledett.
Vágólapra másolva!

A beérkező testet a magyar csillagász körülbelül 3 órával a Földdel való ütközése előtt fedezte fel a piszkéstetői 60 cm-es Schmidt teleszkóppal.

Jelenleg kereső csapatok tartózkodnak a becsapódás helyszínén, a NASA neves kutatója Peter Jenniskens is ott van.

A területen a talaj rendkívül felázott, épphogy elolvadt az elmúlt napokban hullott hó, esett az eső és nagy sár, sőt belvíz van. A Magyar Meteoritikai Társaság kereső expedíciója 2024. január 27.-én éjjel indul, hogy meteroritdarabokat keressenek.

A helyszínen lévő magyar amatőr meteoritvadászok, Balla Zoltán és Gucsik Bence tegnap csupán egy óra keresés után egy szép, 114 gr-os meteorit példányt talált.

A meteoritdarab súlya 114 gramm, és magyar amatőr meteoritos találta meg, a valószínűségét kereső kutatók igazolták Forrás: Meteoritok.org/Balla Zoltán

A megtalált darab világhírű, hiszen az eddig legnagyobb darab amit ismerünk a becsapódó aszteroidából.

Előttük, tegnapelőtt egy 4 fős professzionális keresőkből álló csapat már megtalálta a meteorit 3 darabra törött összesen 172 gr-ot nyomó példányait - írja a meteoritok.org.

Az aszteroida becsapódásáról több felvétel is felkerült a közösségi médiába: