Újabb drámai felfedezés: nagy veszélyt jelenthetnek az étkezési zsírok

demencia, alzheimer
Rengeteg idős embert sújt a demencia világszerte
Vágólapra másolva!
Amikor koleszterinről beszélünk, általában „jó" és „rossz" zsírokat különböztetünk meg, attól függően, milyen hatással vannak a szív- és érrendszerre. Jelentősen árnyalja a képet egy most megjelent tanulmány, amely szerint a „jónak" minősített HDL-koleszterin fogyasztása sem mindig biztonságos, sőt, komoly problémát okozhat az agyban.
Vágólapra másolva!

Mégsem olyan jók a „jó zsírok"?

A nagy sűrűségű lipoprotein (angolul High-Density lipoprotein cholesterol, rövidítve HDL-C) túlzott bevitele idősebbeknél szignifikánsan növeli a demencia kialakulásának esélyét – erre jutott egy most közölt kutatás, amely a The Lancet Regional Health – Western Pacific című orvostudományi szakfolyóiratban jelent meg.

Ez a kockázatnövekedés nem elhanyagolható, az adatok szerint a túl sok HDL-C-t fogyasztó 75 év felettieknél 42 százalékkal ugrott meg a szellemi leépülést okozó betegség megjelenésének esélye.

Az ausztrál Monash Egyetem kutatócsoportja által vezetett kutatás 18 668, 65 év feletti ausztrál és amerikai felnőtt adatait elemezte. Összességében azoknál, akiknél magasabb HDL-C-szintet mutattak ki, a demencia kockázata átlagosan 27 százalékkal nőtt. A vizsgálat alanyainak állapotát a szakértők 6,3 éven át követték.

A kutatók szerint ez az eddigi legátfogóbb tanulmány, amely kapcsolatot mutatott ki a magas HDL-C-érték és az időskori demencia kialakulása között, a kockázat pedig az életkor előrehaladtával csak nőtt.

A túl sok HDL-C-t fogyasztó 75 év felettieknél 42 százalékkal ugrott meg a demencia esélye Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Így válhat a "jó" zsír "rosszá"

A szervezetünkben lévő koleszterin nagy része alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy "rossz" típusú zsír. Ha ebből túl sok van a vérben, az artériák elzáródnak, és nő a stroke, valamint a szívbetegség kockázata. A HDL-C nagy előnye, hogy „kordában tartja" az LDL-C-szintet a szervezetben.

A HDL-C normális szintje a vérben férfiak esetében 40-50 milligramm/deciliter (mg/dl), nők esetében pedig 50-60 mg/dl. A résztvevők csaknem 15 százalékának (2709 embernek) a vizsgálat kezdetekor kifejezetten magas (80 mg/dl-t meghaladó) HDL-C-szintje volt.

A jó zsírok túlzásba vitt bevitele tehát úgy tűnik, komoly bajt okozhat.

Azt hozzá kell tenni, egyelőre nincs egyértelműen bizonyítva, hogy a nagy mennyiségű HDL-C okozza közvetlenül a demenciát, de az tény, hogy kapcsolat van az agy leépülése és a „jó" koleszterin között.

- mondja Monira Hussain epidemiológus a Monash Egyetemről.

A szakértők még mindig nem tudják pontosan, hogyan kezdődik a demencia, ezért az ilyen összefüggések feltárása segít a kutatómunkát a helyes irányba terelni.