Ezért bolondul meg a macska, ha meghallja ezt a bizonyos hangot

macska, cica
Elsőként vizsgálták a házi macskák és a denevérek közötti interakciókat, valamint a potenciális kórokozó-átterjedési események előfordulását
Vágólapra másolva!
Ha a kriptonit macskára vetíthető megfelelőjét keressük, akkor nem a macskamentára, hanem a „pspspsps" furcsa, magas hangra kell gondolnunk. Ha elhangzik ez a pszt hang, akkor a cicák valószínűleg felpattannak és egy kicsit megőrülnek, vagy pedig az életükért menekülnek. Az etológia régóta igyekszik megmagyarázni ezt a jelenséget.
Vágólapra másolva!

A macska viselkedése rejtély: miért utálják a pszt hangot?

De miért vált ki a „pspspsps" ilyen mélyreható reakciót a cicákban? Nos, ebben a témában nem találhatunk igazán lektorált kutatást, de a kisállat-szakértőknek van néhány ötlete. Merüljünk el a magas hang mögött meghúzódó furcsa tudományban.

– mondta Mikel Delgado, a Feline Minds macskaszakértője az Inverse online portálnak, aki két hihető magyarázatot kínál a macskák pspspsps hang iránti fokozott érdeklődésére.

Honnan ered a pszt hang? És vajon miért gyűlöli a macska? Forrás: Pinterest

Az első szerint ez a hang egy olyan frekvencián rezeg, amely természetes módon vonzza a macskákat. Másodszor pedig

hasonlít a macskák számára „természetesen jelentőségteljes" hangokhoz, mint amikor például egy egeret észlelnek a zizegő levelek között,

vagy amikor egy madár felrepül.

– mutatott rá Chyrle Bonk, a PetKeen állatorvosa, aki ezzel a magyarázza a macskák pszt hanggal kapcsolatos látványos reakcióját.

Hozzátette: az olyan magas frekvenciájú hangok, mint a pspspsps olyan hatást gyakorol a macskafélékre, mint a macskamenta. Vagyis ettől egy kicsit "bepörögnek", de az is lehet, hogy magas hangú nyávogással válaszolnak, vagy hozzánk dörgölőznek, miközben ezt mondjuk nekik.

Innen eredne a pszt hang? És miért ugranak rá a macskák?

Szakemberek szerint a magas frekvenciájú hangok az egerek cincogását utánozzák, így ezek a hangok természetes, hogy felkeltik a cicák figyelmét.

– emelte ki Molly DeVoss, a Cat Behavior Solutions nonprofit szervezetet vezetője. – Az „s" betűnek magasabb a frekvenciája, mint a legtöbb emberi hangnak, ami valószínűleg megmagyarázza, hogy a macskák miért vonzódnak vagy éppen őrülnek meg a pspspsps hangoktól.

Az etológia szerint ez a magasabb frekvenciájú hang egy olyan mássalhangzóval párosítva, amely megszakítja a hangokat, olyan indulatszót hoz létre, ami figyelemfelkeltő a macska számára.

Sokféleképpen reagálhat a macska a pspspsps hangra Forrás: PetMD

Röviden: jó esély van rá, hogy a pszt hang nem csak egy furcsa hívószó a macska számára, hanem egy olyan zaj, amely mélyen gyökerező evolúciós reakciót vált ki.

Evolúciós szempontból a macskák ugyanis egyszerre ragadozók és zsákmányállatok, ezért mindig ébernek kell lenniük és reagálni a hirtelen zajokra, hogy felmérjék, fenyegetésről van-e szó.