Itt a baj: kiderült, nagy veszélyt okozhatnak a gyümölcslevek

Gyümölcslé reggelire? Van sokkal jobb alternatíva is
A kutatók szerint azért hízlalnak a gyümölcslevek, mert kalóriadúsabbak, magasabb a cukortartalmuk, és kevesebb rost van bennük, mint az egész gyümölcsökben
Vágólapra másolva!
Elhízáshoz vezethet a százszázalékos gyümölcslevek gyakori fogyasztása. A probléma különösen a gyerekeket sújtja, de a felnőttek is érintettek. A kutatók ezen italok helyett a normális, egész gyümölcsök fogyasztását javasolják.
Vágólapra másolva!

A JAMA Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője, Michelle Nguyen szerint eredményeik összhangban vannak azokkal az egészségügyi ajánlásokkal, amelyek a százszázalékos gyümölcslevek fogyasztásának korlátozását javasolják, különösen a kisgyermekek körében.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) azt ajánlja, hogy az 1 évesnél fiatalabb csecsemőknek egyáltalán ne adjanak gyümölcslevet a szülők, az 1 és 3 év közötti gyermekek esetében 1,2 dl-re, 4 és 6 év között pedig 1,8 dl-re korlátozzák a fogyasztást.

A gyerekorvosok a gyümölcsleveket elsősorban magas C-vitamin tartalmuk miatt ajánlották sokáig a szülőknek. Később azonban egyre több olyan tanulmány látott napvilágot, amelyek rámutattak az egészségesnek hitt italok sötét oldalára. A legnagyobb probléma a magas cukortartalmuk, amely óhatatlanul hozzájárul a gyerekek súlygyarapodásához.

„Az, hogy a százszázalékos gyümölcslé egészséges vagy sem, már régóta vita tárgya, amely megosztja a kutatókat, szülőket és döntéshozókat egyaránt. Mind a megfigyelésen, mind a klinikai teszteken alapuló tanulmányok sokszor ellentmondásos eredményeket hoztak.

mondta Nguyen.

A kutatók szerint azért hízlalnak a gyümölcslevek, mert kalóriadúsabbak, magasabb a cukortartalmuk, és kevesebb rost van bennük, mint az egész gyümölcsökben Forrás: Shutterstock

Mi a legnagyobb baj a százszázalékos gyümölcslevekkel?

A szakértők a kutatómunka során 42 tanulmány eredményeit értékelték. Megállapították, hogy napi 2 dl-nél több gyümölcslé fogyasztása a gyermekeknél 0,03-al növelte a testtömegindexet. Ugyanez a mennyiség felnőtteknél 0,02-vel emelte az értéket. A tanulmány azonban csak összefüggést jelez, és nem közvetlen ok-okozati kapcsolatot.

A kutatók szerint azért hízlalnak a gyümölcslevek, mert kalóriadúsabbak, magasabb a cukortartalmuk, és kevesebb rost van bennük, mint az egész gyümölcsökben.

A tanulmány másik szerzője, dr. Walter Willett szerint egyetlen pohár narancslé megivása körülbelül három narancs elfogyasztásával ér fel. Mivel 1-2 perc alatt megisszuk, rögtön töltjük a következő adagot, amely újabb három darab narancsot jelent. Ez rengeteg kalória és a vércukorszintet is drasztikusan megemeli, véli a szakértő.