Egy ókori, masszív város komplexumot fedeztek fel az ecuadori Amazonasban

Upano-völgy
Ecuadorban az Upano-völgyben számos helyszínen, mint például a képen látható Kunguints, a lézer vizsgálatok alacsony négyszögek köré szervezett és széles körben ásott utcák mentén elosztott épületek maradványait tárta fel.
Vágólapra másolva!
Tudósok feltárták az Amazonas legkorábbi és legnagyobb farm alapú városszerű települését fent az ecuadori Andok előhegységében. - írja a Science News honlapján.
Vágólapra másolva!

A kutatók a Science magazinban január 12-én arról számolnak be, hogy a több ezer domb, köztér, terasz, utak és mezőgazdasági területek, melyeket első ízben tártak fel teljes kiterjedésükben légi lézer vizsgálattal, szükségessé teszi annak újra gondolását, hogy milyenek lehettek az Amazonas komplex ókori civilizációi. Körülbelül az utóbbi 10 évben a lidar (fényérzékelő és felderítő) alkalmazásával jelentős régészeti felfedezéseket tettek a trópusi klímán, ahol az ókori településeket gyakran elfedi a sűrű dzsungel. 2018-ban a kutatók nyilvánosságra hozták a guatemalai maja települések maradványainak vizsgálatait, ezt követte 2021-ben az olmék maradványok Mexikóban és a Casarabe lelőhelyek a bolíviai Amazonasban 2022-ben. Ezek mind nagyváros szerű települések voltak tele komplex infrastruktúrával.

Christopher Fisher a Coloradoi Egyetem régésze, aki átvizsgálta Amerikát, de nem vett részt az új kutatásban, azt mondja, a tudósok bebizonyították, hogy sokkal több ember volt ezeken a területeken, és hogy jelentősen módosították a tájat. Ez paradigmaváltás arról való gondolkodásunkban, hogy az emberek milyen kiterjedten okkupálták ezeket a a területeket.

A régészek évtizedeken keresztül látogatják az Upano-völgyet, egy termékeny medence az Andok keleti előhegységében lévő masszív vulkán lábánál, hogy feltárják a több száz ember alkotta dombot, amit a spanyolok előtti emberek hagytak. De 2015-ig az Upanot nem ábrázolták szisztematikusan, mint más északon lévő hasonló méretű mezoamerikai települést.

Az ecuadori kormány megvizsgálta a völgy egy 600 km2-es részét. Stéphen Rostain régész a völgybeni több éves expedíciói alapján azt várta, hogy kiterjedt infrastruktúrát lát a vizsgálatokon. Mégis meglepődött, milyen mértékű volt egykor, amikor kollégáival analizálta a lidar adatokat.

Ecuadorban az Upano-völgyben számos helyszínen, mint például a képen látható Kunguints, a lézer vizsgálatok alacsony négyszögek köré szervezett és széles körben ásott utcák mentén elosztott épületek maradványait tárta fel. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/ancient-urban-complex-ecuador-amazon-laser

A fa lombkorona alatt egy bonyolult úthálózattal összekötött, körülbelül 6.000 halom masszív hálózata volt - egykor otthonok és közösségi terek - 15 településbe csoportosulva.

A lidar adatok azt is megmutatták, hogy a települések közötti nyílt terek mezőgazdasági területek voltak, amiket lecsapoltak, hogy növényeket termesszenek, mint például a kukorica, bab, édesburgonya és jukka. A településeken belül a kutatók lépcsőzetes kerteket találtak, ahol némi élelmet tartottak, ami közelebb volt.

Összetéve az eredmények azt mutatják, hogy a völgy nem egyszerűen utakkal összekötött kis falvak sora volt, hanem egy teljesen ember által szerkesztett táj, amit ügyes város tervezők építettek.

Számos lelőhely kormeghatározása azt mutatja, hogy a területet körülbelül Kr.e. 500-tól kezdve 2.000 éven át lakták, és legalább öt különböző kulturális csoport. A következő lépés az lesz, hogy kiszámolják hány ember lakhatott ott.

A régészek évtizedek óta tanulmányozták az ember készítette dombokat az Upano-völgyben (a képen néhány látható), de a lidar vizsgálat példa nélküli képet nyújtott a tájról. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/ancient-urban-complex-ecuador-amazon-laser

A tájon kívül a munka sokat megmutat az ott élt emberekről is.

Miután az európaiak meghódították a területet az 1500-as években, sok bennszülött populáció majdnem kipusztult a betegségek miatt.

Fischer azt mondja, hogy ma az Amazonast egy ősi trópusi erdőnek látjuk, de valójában egy elhagyott kert. És ez az első eset, hogy képesek vagyunk látni ezeket az embereket, mióta áldozatai lettek ennek a hihetetlen mortalitási eseménynek.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)