iEgy nőhöz tartozik egy rejtélyes ókori sír egy karddal és tükörrel

vaskor, harcos nő
A bizonyítékok azt mutatják, hogy a körülbelül 2.000 éves Angliában talált egy kardot és bronz tükröt (a képen) is tartalmazó sírban lévő csonttöredékek egy nőhöz tartoztak, aki erőszakos portyázásban harcolhatott, vagy azokat tervezhette.
Vágólapra másolva!
A lelet hozzájárulhat azokhoz a gyarapodó bizonyítékokhoz, amik azt sugallják, hogy a nők régen harcosok lehettek. - írja a Science News honlapján.
Vágólapra másolva!

Egy körülbelül 2.000 éves nő egy potenciálisan erőszakos csiíkkal bukkant elő egy Anglia délnyugati partja melletti szigeten talált csontos törmelékből.

A fog- és csonttöredékek összevisszasága egy késő vaskori sírban egy fiatal nőhöz tartozott, akit tárgyakkal temettek el, amik tartalmaznak egy kardot, pajzsot és bronz tükröt. Erről számolnak be a kutatók decemberben a Journal of Archaeological Science: Reports magazinban. A nem megállapításához a csapat nemhez kötött proteint vont ki a fogzománcból, amiből kiderült, hogy a maradványok nőhöz tartoztak. A sír egy részleges csont szénizotópos kormeghatározás és a temetőben talált fém objektumok alapján körülbelül Kr.e. 100-Kr.e. 50- ből származik. A fogkopás alapján a nő 20-25 évesen halt meg.

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a körülbelül 2.000 éves Angliában talált egy kardot és bronz tükröt (a képen) is tartalmazó sírban lévő csonttöredékek egy nőhöz tartoztak, aki erőszakos portyázásban harcolhatott, vagy azokat tervezhette. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/ancient-grave-sword-mirror-woman-warrior

Mióta 1999-ben egy farmer a mezőn szántás közben az angliai Bryher-szigeten véletlenül felfedezte a sírt, a kutatók kíváncsiak, hogy a kővel bélelt sír egy férfit, vagy egy nőt tartalmaz. Más nyugat-európai vaskori sír nem tartalmaz kardot, ami jellemzően férfiak sírjában található abból a régióból, és tükröt, ami gyakran női temetésekhez társul.

A kutatók azon töprengenek, hogy a nő portyázó rablóhadjáratokban harcolhatott és segíthetett elhárítani az ellenség támadásait. A közösségek közötti erőszak gyakran előfordulhatott a vaskori Európában.

És a gyarapodó bizonyítékok azt sugallják, hogy az ókori nők is harcosok lehettek, nem csak a férfiak.

Egy vaskori sír (a képen sarokköveivel még többnyire a helyükön) a brit Bryher-szigeten egy nő rosszul konzerválódott maradványait tartalmazza, aki egy harcos lehetett. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/ancient-grave-sword-mirror-woman-warrior

Egy lehetséges alkalmazása a tükörnek az volt, hogy a visszavert napfény sugarait villantották és így kommunikáltak a közeli szigeteken és a vízi járműveken lévő emberekkel. Ha

így van, és mivel ott van a kard, lehetséges, hogy a nő segítette a portyázások tervezését és a védelmi akciókat. A maradványok mégsem mutatják erőszakos konfliktus jeleit. Az is lehetséges, hogy a gyászolók a kardot és a tükröt a nő rokon csoportjához való hűség jeleként, vagy mint családi ékszerként helyezték a sírba.

(Forrás: Science News: https://www.sciencenews.org/)