Halálos veszélyt jelent, mégis mindenki csinálja

szívroham infarktus Pilát Gábor: Csak lassan a testtel!
Vágólapra másolva!
Az üldögélés igazi szívgyilkos tevékenység, és emellett még rengeteg más problémát okozhat – állapította meg egy új kutatás, amely szerint bármilyen más mozgással vagy testhelyzettel, még a fekvéssel is jobbat teszünk egészségünknek.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint nem kell kidobnunk az irodai széket vagy a fotelt a nappaliból, de jó, ha sokszor megszakítjuk az ülést valamilyen más tevékenységgel; értelemszerűen a legjobb eredményt mozgással érhetjük el. Az alvás szintén csodákra képes, így a késő éjjelig tartó tévézés helyett érdemesebb időben ágyba kerülni.

"A kutatásunk nagy tanulsága az, hogy bár a mozgás módjának kis változtatásai pozitív hatással lehetnek a szív egészségére, a mozgás intenzitása az, ami igazán számít.

Ez lehet egy tempósabb séta, futás, lépcsőzés, vagy bármilyen, akár 2-3 percig tartó aktív tevékenység, lényeg, hogy emelje a pulzust és gyorsabb légzésre késztessen" - mondja a tanulmány első szerzője, Jo Blodgett, a University College London epidemiológusa.

A szív- és érrendszeri betegségek jelenleg az első számú halálozási okok közé tartoznak, évente nagyjából 18 millió ember életét követelik szívroham, agyvérzés és más, a szívet és ereket érintő betegségek formájában. A mai modern életvitel különösen káros a szívre, a fizikai inaktivitás, a rossz táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás jelentős kockázati tényezőknek számítanak.

Az egészséges táplálkozás, a cigaretta elhagyása és az alkoholbevitel mérséklése jót tesz a szívnek, de nem elégséges, és mindenképpen az ülés idejének csökkentésére lenne szükség.

A mai modern életvitel különösen káros a szívre, a fizikai inaktivitás, a rossz táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás jelentős kockázati tényezőknek számítanak Forrás: Shutterstock

Már apró változtatásokkal is sokat tehetünk szívünk egészségéért

A különböző mozgásfajták közötti kapcsolat jobb megértése érdekében a kutatók hat, több mint 15 000 résztvevőn végzett tanulmány adatait kombinálták, így alaposabban megismerték az ülőmunka, az állás, a könnyű és mérsékelten erőteljes fizikai aktivitás, valamint az alvás szívre gyakorolt hatásait.

Nem meglepő módon a fenti tevékenységek közül az ücsörgés volt igazán negatív hatással a szívre.

Számos mérőszám esetében negatív változásokat okozott, így romlottak a testtömegindex (BMI), a koleszterinszint és a glikált hemoglobin (HbA1c) értékei, utóbbi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását jelzi.

Szerencsére ezeknek az értékeknek a javítása nem igényel hatalmas erőfeszítést, napi fél órás állómunka és gyorsabb séta csodákat tehet. A jó minőségű alvás szintén egészségjavító hatású; korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy ha az ülést másfél órás alvással helyettesítjük, akkor kis mértékben, de nő a nagy sűrűségű lipoproteinek, azaz a „jó koleszterin" mennyisége a szervezetben.

Az ülés káros hatásairól szóló tanulmány az European Heart Journal című szakfolyóiratban olvasható.