Döbbenetes gyorsasággal terjed egy rejtélyes betegség a kutyák között

gyász, szomorúság, kutya
A kutyák nagy része elvesztette a játékhoz való kedvét
Vágólapra másolva!
Az oregoni mezőgazdasági minisztérium (ODA) több mint kétszáz esetről kapott jelentést állatorvosoktól augusztus közepe óta. Az esetek más államokban is felbukkantak, például Coloradóban, Illinois-ban, New Hampshire-ben és Nevadában és úgy tűnik, terjednek. A betegség a jelek szerint a kennelköhögéshez hasonló tüneteket, például orrfolyást, lázat, levertséget, étvágytalanságot vagy köhögést okoz, ugyanakkor sokkal tovább tart, mint a kutyák légúti fertőzéseire jellemző hat és nyolc hét közötti lefolyás.
Vágólapra másolva!

Egyfajta rezisztenciát fejlesztett ki

A betegség ritkán alakul át akut tüdőgyulladássá, de néhány szélsőséges esetben halálhoz vezethet. A szakemberek számára egyelőre nem világos, hogy az országszerte bejelentett összes eset ugyanattól a fertőző kórokozótól származik-e, és hogy ez vírus vagy baktérium.

Az antibiotikumok sem tűnnek túl hatásosnak ellene, de a tudósok szerint lehetséges, hogy ha baktériumról van szó, akkor az már egyfajta rezisztenciát fejlesztett ki.

Az eddig bejelentett esetek járványtani adatai alapján úgy tűnik, hogy az esetek vírusos etiológiájúak, de a közös légúti diagnosztikai vizsgálatok nagyrészt negatívak voltak – mondta Andrea Cantu-Schomus, az ODA kommunikációs igazgatója az Amerikai Állatorvosok Szövetségének (AVMA), amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A új légúti megbetegség a jelek szerint a kennelköhögéshez hasonló tüneteket, például orrfolyást, lázat, levertséget, étvágytalanságot vagy köhögést okoz Forrás: Pinterest

A kutyák légúti fertőzéseit legalább kilenc különböző baktérium és vírus okozhatja.

És bár a kutyatulajdonosokat aggaszthatja ez a betegség, az ODA „inkább óvatosságra int, de nem aggodalomra". A legtöbb egészséges, teljesen beoltott kutyánál ugyanis enyhe tüneteket tapasztalnak és jól gyógyulnak. A szakemberek ugyanakkor azt tanácsolják, hogy a gazdik kerüljék a kutyás összejöveteleket, például a kutyafuttatókat, a csoportos kutyakiképzéseket vagy a kutyapanziókat. Ugyancsak tanácsos távol tartani a kutyát a kávézók, parkok, üzletek vagy éttermek közös vizes edényeitől.

Megnövelte a virulenciát

David Needle, a New Hampshire-i Egyetem állatorvosa a New York Timesnak elmondta , hogy kollégáival már körülbelül egy éve kutatják ezt a furcsa légúti fertőzést. Jelenleg az egész országból származó minták vizsgálatán dolgoznak. Úgy vélik, ha a betegséget valóban egy kórokozó okozza, akkor valószínűleg már egy ideje létezik. Needle szerint

a mostani járvány valószínűleg valamilyen genetikai mutációnak köszönhető, amely megnövelte a mikroba virulenciáját a kutyák körében.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha állattartóként észrevesszük a kutyánkon az esetleges légúti fertőzés tüneteinek jelentkezését, akkor további tanácsért azonnal forduljunk az állatorvoshoz.

Az új megbetegedés miatt azt tanácsolják, a gazdik kerüljék a kutyás összejöveteleket, például a kutyafuttatókat, a csoportos kutyakiképzéseket vagy a kutyapanziókat Forrás: Guy Bell/Rex/Shutterstock

– magyarázta Canntu-Schomus. – Az állatorvossal való együttműködés a legjobb módja annak, hogy a tulajdonosok pontos és a helyzetüknek megfelelő információkat kapjanak.

Az új megbetegedéshez igencsak hasonló A kennel köhögés (azaz tracheobronchitis vagy CIRDC) a kutyák légcső- és hörgőgyulladása, és egy igen fertőző betegség. Érdekessége, hogy hátterében nem egyetlen kórokozó áll, hanem általában többféle vírus és baktérium együttes hatására alakul ki.