Hihetetlen, de igaz: mégis léteznek unikornisok

Páratlan látvány a világ legnagyobb barlangja, Vietnám, galéria, 2023
Phong Nha, Vietnam, March 6th 2020: Hang Son Doong - The Worlds Largest Cave
Vágólapra másolva!
A legutolsó dolog, amire az ember számítana egy teljesen sötét kínai barlangban, az egyszarvú. De a kutatók számára pontosan ez történt. Az új faj a Sinocyclocheilus nemzetségbe tartozik, és meglehetősen szokatlan a külseje, de természetesen a klasszikus egyszarvú szarvával ékített.
Vágólapra másolva!

Dél-Kínában egy barlangban 32 példányt gyűjtöttek be egy barlangi halak sokféleségét vizsgáló kutatás során. Kiderült, hogy ezek közül 15 példány egy teljesen új fajt képvisel.

Az új fajt morfológiai összehasonlítás és filogenetikai elemzés segítségével gondosan összehasonlították az ugyanazon nemzetségen belül ismert fajokkal, és a Sinocyclocheilus longicornus sp. nov. nevet kapta, a latin "longus", azaz hosszú, és "cornu", azaz szarv szavakból.

Sinocyclocheilus longicornus Forrás: Xu C. et al., 2023 Zookeys

Az új felfedezéssel a nemzetségbe tartozó fajok száma 77-re emelkedett. Az új fajnak a homlokán egy nem villás szarvszerű szerkezet található, és a szemei kicsik s csökevényesek, vagyis nem lát jól.

Mivel azonban teljes sötétségben él, nincs is szüksége a látásra. Ugyanezen nemzetség néhány fajából hiányzik a szarvszerű struktúra, és ezek a fajok világosabb vizekben élnek, ami arra engedi következtetni a kutatókat, hogy a szarv az új faj sötétségben töltött életével függhet össze.