Az igazi vámpírok valójában mutánsok

Rőt vérszopó denevér (Desmodus rotundus) portréja
Rőt vérszopó denevér (Desmodus rotundus) portréja
Vágólapra másolva!
Genetikai oka van annak, hogy a vámpírdenevérek a vért választották egyetlen táplálékuknak.
Vágólapra másolva!

A vámpírdenevérekben 13 gén teljesen kikapcsolt, inaktív állapotba került. Ezek a gének ugyanakkor működőképesek a többi denevérfajban, amelyek más táplálékra, például rovarokra vagy gyümölcsökre specializálódtak.

A genetikai hiányosság ugyanakkor lehetővé tette a vérszopó denevérek számára, hogy hasznosítani tudják a zsírokban és szénhidrátokban szegény, de vasban és fehérjében gazdag vért.

A vérszopó denevérek Közép- és Dél-Amerikában élnek. Testük 8 centiméter hosszú, szárnyfesztávjuk eléri a 18 centimétert. Áldozataik főként haszonállatok, és éjszakai életmódot folytatnak. A legtöbb emlős nem tudna alacsony kalóriatartalmú vérdiétán életben maradni. Az 1400 különböző denevérfaj közül mindössze 3 képes erre.

Rőt vérszopó denevér (Desmodus rotundus) portréja Forrás: Biosphoto via AFP/Daniel Heuclin / Biosphoto/Daniel Heuclin

Az alacsony kalóriatartalmú étrendnek ugyanakkor megvan a hátránya is:

a vérszívó denevéreknek állandóan enniük kell, ha nem akarnak éhezni.

Megfigyelték, hogy a jóllakott példányok szükség esetén képesek felöklendezni a táplálékot, hogy azt megosszák éhező társaikkal. A vámpírdenevérek emlékeznek rá, ki segített nekik a múltban, ez a képesség pedig egészen komplex és meglepő szociális kapcsolatrendszerre utal.

Természetesen nem csupán denevérfajok táplálkoznak vérrel, a legismertebb vérszívók között ott találjuk a szúnyogokat, poloskákat, piócákat és bolhákat is.