Szavazzon! Melyik legyen a 2024-es rovarnagykövet?

Pusztai hangyaleső, csapó cserebogár, sisakos sáska, montázs
Vágólapra másolva!
Sisakos sáska, csapó cserebogár vagy pusztai hangyaleső? Idén is szavazni lehet a 2024-es év rovarára. Mutatjuk a jelölteket!
Vágólapra másolva!
A 2024-es év rovara logo Forrás: rovartani.hu

"Idén az év rovara jelöltjei Magyarország száraz vagy homokos talajú élőhelyeit képviselik. Rajtuk keresztül igyekszünk bemutatni, milyen kincseink rejtőznek az elsőnek talán csak kies pusztának tűnő tájainkon." - írja honlapján a Magyar Rovartani Társaság.

Szavazni, egyébként, december 6-ig, ezen a linken lehet.

Sisakos sáska (Acrida ungarica)

Sisakos sáska (Acrida ungarica) Forrás: Ruttkay Péter, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

A sisakos sáskát nehéz összetéveszteni más fajjal, hiszen kicsúcsosodó feje alapján könnyen felismerhető. Füves pusztákon és meleg homokterületeken találkozhatsz vele, erősen hőigényes faj. Színe olajzöld vagy barna. Növényekkel táplálkozik. Kelet- és Közép-Európában él, élőhelyeinek felaprózódása veszélyezteti. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

(Forrás: MRT)

Csapó cserebogár (Polyphylla fullo)

Csapó cserebogár (Polyphylla fullo) Forrás: Wikipedia

Hazánk legnagyobb cserebogara, a 3,5 cm hosszúságúra megnövő csapó cserebogár leginkább alföldi homokos területek lakója. Kallócserebogárnak és aratóbogárnak is hívják. Este aktív, napnyugtakor kezd repülni. Rajzása júliusra esik. A nőstények a talajba rakják a petéiket, a kikelő pajorok 4 évig fejlődnek, csak ezután bábozódnak be a földben. Nagyobb rajzás esetén, illetve a lárvák a haszonnövények gyökereinek megrágása miatt okozhat károkat. Észak-Afrikában és Európában honos. Hazánkban nem védett.

(Forrás: MRT)

Pusztai hangyaleső (Acanthaclisis occitanica)

Pusztai hangyaleső (Acanthaclisis occitanica) Forrás: DR. KALOTAS ZSOLT / ROVARTANI.HU

A legnagyobb hazai hangyaleső-faj szintén a homokpusztákhoz kötődik. Beásva magát a felszínen mozgó rovarokra vadászik, legfőképp hangyákra. Kissé hasonlít a szitakötőre, ám szárnyait nyugalmi helyzetben a potroh felett háztetőszerűen összecsukja, és a csápja is rövidebb. Itthon elsősorban a Kiskunsági Nemzeti Parkban lehet vele találkozni. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

(Forrás: MRT)