Tudatra ébredhet-e a mesterséges intelligencia?

mesterséges intelligencia
Lehet tudatos a Mesterséges Intelligencia? Bele kellene foglalnunk az emberi, vagy állati sejteket, mint például a neuronok a gépekbe és robotokba? Ezt kutatja Dr Mahendra Samarawickrama. Erről szól "Az anyag, energia és tudatosság egyesítése" című dolgozata.
Vágólapra másolva!
Az agy-határfelület technológia és az agyi funkciókat utánzó mesterséges intelligencia felbukkanásával a tudatosság természetének megértése és az, hogy ez hogyan lép kölcsönhatásba a valósággal nem csak egy régi filozófiai kérdés, hanem egy kiemelkedő kihívás az emberiség számára. - írja a Sydneyi Technológiai Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Lehet tudatos a Mesterséges Intelligencia, és ezt honnan tudjuk? Bele kellene foglalnunk az emberi, vagy állati sejteket, mint például a neuronok a gépekbe és robotokba? Tudatosak lennének és volnának szubjektív tapasztalataik? A tudatosság fizikalizmussá csökkenne, vagy ez alapvető? És ha a gép-agy interakció arra késztet valakit, hogy bűncselekményt kövessen el, vagy bűncselekményt idézzen elő, az illető felelős lenne minden kétséget kizáróan? Van szabad akaratunk?

A Matematikai Modellezés a Fizika Tudományban Nemzetközi Konferenciáján (International Conference on Mathematical Modelling in Physical Sciences) Dr Mahendra Samarawickrama mesterséges intelligencia és számítógép tudós specialista prezentált egy dolgozatot; "Az anyag, energia és tudatosság egyesítése' című dolgozatát az Amerikai Fizika Intézet Konferencia Kiadványában publikálta. Dr Mahendra Samarawickrama mesterséges intelligencia és számítógép tudós specialista fizikai és mesterséges ideghálózati ismereteit alkalmazta témájához. Szerinte ha megértjük a kölcsönhatást a tudatosság, energia és anyag között az fontos bepillantást nyújthat abba, hogy megértsük a valóságot.

Azt mondja, hogy a tudatosság egy fejlődő téma, ami kapcsolódik a fizikához, mérnökséghez, idegtudományhoz és sok más területhez. Ha megértjük a kölcsönhatást a tudatosság, energia és anyag között, az fontos bepillantást nyújthat a valóság alapvető megismerésébe. Einstein álma egy egyesített elméletről egy olyan kutatás, ami megragadja sok elméleti fizikus és mérnök elméjét. Vannak megoldások, amik teljesen megváltoztatják a létező keretmunkákat, ami növeli a komplexitást és több problémát hoz létre, mint amennyit megold.

Dr Mahendra Samarawickrama elmélete a tudatosság fogalmát az alapvető fizikához hozza oly módon, hogy kiegészíti a kurrens fizikai modelleket és megmagyarázza az időt, kauzalitást, és a tudatosság, energia és anyag kölcsönhatását. Az a felvetése, hogy a tudatosság egy nagy sebességű szekvenciális áramlás, ami a relativitásnak van alávetve. A tudatosság kvantált energiája kölcsönhatásba lép az anyaggal valóságot hozva létre, miközben betartja a fizikai törvényeket, közte a kvantumfizikát és relativitást is.

Lehet tudatos a Mesterséges Intelligencia? Bele kellene foglalnunk az emberi, vagy állati sejteket, mint például a neuronok a gépekbe és robotokba? Ezt kutatja Dr Mahendra Samarawickrama. Erről szól "Az anyag, energia és tudatosság egyesítése" című dolgozata. Forrás: https://www.uts.edu.au/

A tudatosság látható az életben, a mesterséges intelligenciában és még a fizikai realitásokban is mint az összefonódott részecskék. A tudatosság tanulmányozása segít tisztában lennünk a természetben lévő valóságokkal és megkülönböztetni őket.

Dr Samarawickrama azt mondta, ennek a területnek a kutatása egyengetheti az útját tudatos mesterséges intelligencia fejlődésének, olyan robotokkal, amik tudatosak és képesek gondolkodni és valósággá válni.

(Forrás: Sydney Technológiai Egyetem: https://www.uts.edu.au/)