Híres Nobel-díjas magyarok, akik mindörökre beírták nevüket a tudomány történetébe

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin Philadelphia, 2023. október 2.
A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin biokémikusról, aki Drew Weissman amerikai mikrobiológussal megosztva elnyerte az orvosi-él
Philadelphia, 2023. október 2. A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin biokémikusról, aki Drew Weissman amerikai mikrobiológussal megosztva elnyerte az orvosi-élettani Nobel-díjat 2023. október 2-án. A két tudós az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseivel érdemelte ki az elismerést. MTI/AP/Penn Medicine/Peggy Peterson
Vágólapra másolva!
A svéd Karolinska Intézet október másodikán hétfőn tett bejelentése szerint a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin magyar biokémikusnak és Drew Weissmann amerikai mikrobiológusnak ítélték oda a nuklezoid módosítással kapcsolatos felfedezéseikért, ami megalapozta a Covid-19 vírus ellenni hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését. Karikó Katalinnal együtt immár tizenhétre emelkedett a magyar származású Nobel-díjasok száma. A legnagyobb presztízsű tudományos díj szinte mindegyik kategóriájában, így a fizikai, az orvosi-élettani, a kémiai és az irodalmi kategóriában ugyanúgy találunk magyar származású díjazottakat, mint az 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíj kitüntetettjei között.
Vágólapra másolva!

Egy kis Nobel-díj történelem

Karikó Katalin díjazásával együtt már tizenhét magyar, illetve magyar származású Nobel-díjast jegyezhet a tudománytörténet. A tudományos élet legnagyobb presztízsű díját Alfred Nobel svéd kémikus és feltaláló alapította meg 1895-ben. Nobel a végrendeletében arról rendelkezett, hogy minden évben a fizika, a kémia, valamint az orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbja, és azok, akik a legtöbb erőfeszítést tették a békéért, részesüljenek a róla elnevezett díjban, valamint az ezzel együtt járó és a vagyonának kamataiból kifizetett 8 millió svéd korona ( mai árfolyamon mintegy 330 millió forint) összegű anyagi díjazásban.

Alfred Nobel, az általa életre hívott és a világ legrangosabb tudományos, irodalmi, valamint béke-díjának az alapítója Forrás: Wikimedia Commons/Gösta Florman

A díjkategóriákat 1968-ban az úgynevezett közgazdasági Nobel-emlékdíjjal egészítették ki.

Alfred Nobel nem egy-egy tudományos pálya vagy életmű elismerésére szánta az általa alapított díjat: csak konkrét teljesítményért, eredményért adható át a nagy presztízsű érem, amit a díj odaítélésének indoklásában mindig le is írnak. A Nobel-díjat csak élő tudós, illetve irodalmár nyerheti el, vagyis a díjnak nincsen posztumusz odaítélési lehetősége. A béke Nobel-díj az egyetlen olyan kategória, amelynek díjazottja nemcsak természetes személy, hanem szervezet is lehet. A díjakat – egyes kategóriákban – különböző svéd tudományos intézmények ítélik oda, ez alól egyetlen kivétel a béke Nobel-díj.

A Nobel-díj aranyból készült érme Forrás: https://www.nobelprize.org/prizes/facts/nobel-prize-facts

A fizikai és a kémiai kategória díjazottjairól a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, az orvosi-fiziológiai elismerésekről a Karolinska Intézet Nobel-közgyűlése, az irodalmi kategória kitüntetettjeiről pedig a Svéd Akadémia dönt. Alfred Nobel végakarata szerint a békedíjat odaítélő bizottságot a Storting, vagyis a norvég parlament választja meg. A békedíj-bizottság tagja nem lehet kormánytag és parlamenti képviselő sem, ők csak a bizottsági tagjait jelölhetik, illetve választják meg, ezt az összeférhetetlenségi szabályt figyelembe véve.

Ketten voltak akik kizárólag az itthoni munkájuk alapján nyerték el a Nobel-díjat

Magyarország kis méretéhez képest a magyar származású Nobel-díjas tudósok aránya kiemelkedőnek számít. Közülük többen is rendkívül fontos szerepet töltöttek be a modern természettudományok fejlődésében. A magyar tudósok többsége hazájából elvándorolva érte el a világraszóló eredményeit.

Két olyan Nobel-díjasunk is van, akik viszont teljes egészében itthon elvégzett kutatásaik, illetve irodalmi alkotásuk alapján nyerték el a legnagyobb presztízsű díjat,

és itthonról utaztak ki Stockholmba a Nobel-díj átvételére.

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas szegedi professzor Forrás: Wikimedia Commons/Fortepan

Egyikük, Szent-Györgyi Albert a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért - különösen ami a C-vitamin és a fumársav-katalízis felfedezését illeti-, részesült a rangos elismerésben 1937-ben. Kertész Imre az irodalmi Nobel-díj kitüntetettje volt 2002-ben, amit a Sorstalanság című regényéért ítélt neki a Svéd Akadémia, a törékeny egyén és a történelem barbár önkénye közötti összecsapásban átéltek megörökítéséért.

A legelső magyar származású Nobel-díjas, akit a Karolinska Intézet kitüntetett a rangos díjjal, Lénárd Fülöp volt.

A legelső magyar származású Nobel-díjas, Lénárd Fülöp fizikus Forrás: Wikimedia Commons/AIP Emilio Segrè Visual Archives, American Institute of Physics

A pozsonyi születésű Lénárd, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, saját korának egyik legkiválóbb elméleti fizikus volt, aki 1905-ben a katódsugaras vizsgálatokra alapozott atommodelljéért nyerte el a fizikai Nobel-díjat. A második magyar származású díjazott, az Osztrák-Magyar Monarchia idején Bécsben élő és kutató Bárány Róbert 1914-ben a vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért részesült az orvosi-élettani Nobel-díjban.

Bárány Róbert volt az első magyar származású orvosi-élettani Nobel-díjas Forrás: Wikimedia Commons/

1925-ben egy újabb magyar származású tudós lépett be a Nobel-díjasok panteonjába. A szintén Bécsben dolgozó Zsigmondy Richárd a kolloid oldatok heterogén természetének magyarázatáért és a kutatásai közben alkalmazott módszerekért kapta meg a Svéd Királyi Tudományos Akadémia döntése alapján a kémiai Nobel-díjat.

A cikk folytatódik, lapozzon!