Komoly ipari tevékenységre is használták ezer éve ezt a kolostort

Cynethryth
Cynethryth csatlakozott egy vallási rendhez, aki férje, Offa király halála után lett a kolostor királyi apátnője Krisztus után 796-ban
Vágólapra másolva!
A Readingi Egyetem régészei ásatásokat végeztek az angliai Cookhamben található Cookham Apátságban, amely a Szentháromság templom mellett található. A munkálatok során egy nagyméretű faszerkezetű épületet tártak fel, amely az angolszász kolostor egyik fő épülete lehetett.
Vágólapra másolva!

A kutatók szerint a faszerkezet társadalmi és vallási központként működött, amely új betekintést nyújthat a cookhami kolostori életbe.

A csapat feltárt egy megőrződött, fahordóval bélelt aknát is, amely fából készült tárgyakat rejtett, valamint egy fallal körülvett kolostorkerítést a Temze folyó partján, illetve egy temetőt, amelyben három generáción átívelő, több mint ötven temetkezést találtak.

A kolostort először 2021-ben fedezték fel. A régészek a helyszínt Cynethryth, Mercia királynője uralkodásának idejére teszik, a Krisztus utáni 8. századra. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Cynethryth csatlakozott egy vallási rendhez, aki férje, Offa király halála után lett a kolostor királyi apátnője Krisztus után 796-ban.

Cynethryth csatlakozott egy vallási rendhez, aki férje, Offa király halála után lett a kolostor királyi apátnője Krisztus után 796-ban Forrás: IMBD

– mondta Thomas Gábor professzor, a Readingi Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A talált tárgyak részletesebb elemzését még el kell végeznünk, de az idei ásatáson előkerült leletek ismét azt mutatják, hogy azok kivételes minőségben őrződtek meg Cookhamben.

A korábbi ásatások során már azonosították a tágabb komplexum alaprajzát, amely egy sor funkcionális zónára tagolódott, és amelyeket árkok határoltak. Úgy tűnik, hogy az egyik ilyen zónát lakóhelynek, a másikat pedig ipari tevékenységre használták, amit a valószínűleg fémmegmunkálásra használt tűzhelyek csoportja jelez.