Mit szólna egy rendkívül csúszós WC-hez, amihez semmi sem tapad?

WC-papír
Ki hinné, hogy a használt toalettpapír rejtette energiaforrás?
Vágólapra másolva!
A hagyományos porcelán és kerámia vécécsészék a végét járhatják, ha a kínai Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetem tudósainak új, 3D-s nyomtatással készült konstrukciója elterjed. Ennek a legfontosabb előnye nem más, mint az ultracsúszós felület.
Vágólapra másolva!

Taszítja a szintetikus székletet

A vécékagylóra tapadó bélsár nemcsak a mellékhelyiség látogatóinak és a takarítók számára kellemetlen, hanem jelentős mennyiségű víz pazarlását is jelenti, mivel több öblítésre van szükség az „anyag" eltávolításához.

Ezt a problémát igyekeztek a tudósok egy úgynevezett tapadásmentes WC-kagyló elkészítésével megoldani.

Anyagként műanyag és hidrofób homokszemcsék keverékét használták, amelyeket lézeres háromdimenziós (3D) nyomtatási technikával olvasztottak össze, egy olyan kivitelben, amely körülbelül egytizede egy szabványos vécécsészének.

A kopásálló szuper-csúszós öblítésű toalett-ről (amit csak ARSFT néven emlegetnek) bizonyították, hogy taszítja a szintetikus székletet, valamint több olyan anyagot is, amelyet a tudósok teszteltek.

Komolyan megváltoztathatja a toaletthez való hozzáállásunkat Forrás: The Register

A kísérletek során semmi sem tudott megtapadni a felületen, és minden egyenesen lecsúszott, hasonlóan a WC-kialakítást inspiráló csúszós kancsóka vagy kancsóvirág növényekhez.

– írták a kutatók a Advanced Engineering Materials tudományos szaklapban közzétett tanulmányukban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Figyelemre méltó, hogy az ARSFT még az ezerszer végzett csiszolás után is megőrizte a rekordnagyságú szuper-csúszós képességét.

Ez a tartósság több szempontból is fontos: a tapadásmentes WC-felületeket már korábban is kifejlesztették, de ezek a többszöri öblítéssel hajlamosak elkopni, így a hagyományos anyagok helyettesítésére sokkal jobb választás valami olyasmi, ami megőrzi a „csúszósságát".

A vízpazarlás egy részét is megoldhatná

A 3D nyomtatási módszer lehetővé tette a tudósok számára, hogy némi porózusságot vigyenek a felületre és kenőanyagként szilikonolajat adjanak hozzá. Mindkét újítás segített a kis tál tapadásmentességében.

A kenőanyag ráadásul pótolható és utántölthető, hogy a WC-csésze bizonyos idő elteltével is ultracsúszós maradjon.

A tudósok szerint kevesebb vízre lesz szükség az öblítéshez és a tisztításhoz, ami gyorsan összeadódik majd több millió vécék esetében.

Az öblítéses toalett még csak néhány évszázada működik megfelelően, ám világszerte több mint 141 milliárd liter édesvizet használunk fel naponta a vécék öblítésére, ami közel hatszorosa Afrika napi vízfogyasztásának. Miközben

a világ nagy része tehát azért küzd, hogy biztonságos, tiszta vízhez jusson, ezt a problémát az éghajlatváltozás csak tovább súlyosbítja.

Az ehhez hasonló innovációk viszont valódi változást ígérnek, ám a koncepciót ehhez most tovább kell fejleszteni és szélesíteni.

A szakemberek szerint a 3D-nyomtatott, kiváló kopásálló csúszásgátló képességgel rendelkező találmány koncepciója javítani fogja a szuper csúszásgátló anyagok fejlesztését, és remélhetőleg tovább fogja csökkenteni az emberi társadalom vízfogyasztását.