Egy vaskori, karddal és tükörrel eltemetett harcos nő volt

vaskor, női harcos, Bryher-sziget
A sírban volt egy kard, amit rendszerint férfiakkal temettek el, valamint egy tükör, amit rendszerint nőkkel temettek el.
Vágólapra másolva!
A szokatlan temetés egy Anglia melletti kis szigeten fényt vet a nők szerepére a vaskori hadviselésben. - írja a Smithsonian Magazin a honlapján.
Vágólapra másolva!

1999-ben egy farmer egy vaskori sírra bukkant Anglia délnyugati részén a Bryher-szigeten. Benne figyelemreméltóan gazdag temetés volt, olyan tárgyakkal, töltve, egy vörösréz ötvözet melltű, és spirál gyűrű. Két tárgy különösen érdekes volt: egy kard és egy tükör. A korszak alatt a kardok általában férfiak mellé volt temetve, míg a tükrök nők mellé. Ki volt a rejtélyes egyén, aki mindkettővel lett eltemetve?

A sírban volt egy kard, amit rendszerint férfiakkal temettek el, valamint egy tükör, amit rendszerint nőkkel temettek el. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/iron-age-warrior-sword-mirror-woman-180982618/

Sara Stark, a Historic England biológusa, a tanulmány társszerzője azt nyilatkozta, hogy a kettő kombinációja, ami mindenkit meglepett a régészetben, amikor először felfedezték.

Most a kutatók azt mondják, megvan a válasz, ami több mint 20 éven át zavarba ejtette a szakértőket.

A sír egy női harcoshoz tartozik, aki vezető szerepet töltött be a hadviselésben,

egy a Journal of Archeological Science: Reports magazinbanjúlius 27-én megjelent tanulmány szerint.

Egy farmer fedezte fel a rejtélyes sírt az angol Bryher-szigeten 1999-ben. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/iron-age-warrior-sword-mirror-woman-180982618/

A tudósok elemezték a fogzománcot, amelynek olyan proteinjei vannak, nem alapján változnak. Bár a korábbi DNS analízisek nem sikerültek a helyreállított maradványok rossz állapota miatt – körülbelül 150 gramm kis fog-és csontdarabok -, a zománc a test egyik legtartósabb anyaga, amiből a kutatók 96% valószínűséggel kikalkulálták, hogy a harcos egy nő volt.

Glendon Parker, a Kaliforniai Egyetem környezeti toxikológusa, és a tanulmány társszerzője azt nyilatkozta, hogy a csontok degradált állapota mellett figyelemre méltó hogy ilyen erős eredményt kaptakk. Elgondolkodtató, hogy miket lehetne felfedezni, ha úja meglátogatnánk más rosszul degradálódott temetéseket.

A kutatók végül a fogzománc elemzésével tudták megállapítani, hogy a maradványok egy nőhöz tartoztak. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/iron-age-warrior-sword-mirror-woman-180982618/

A fogzománc elemzés már segített a tudósoknak hasonló esetekben, köztük a nemrégi felfedezésben, hogy a spanyol úgynevezett "Vasember" valójában egy nő volt. Sara Starkot érdekli más hasonló temetkezések elemzése, mert több minden feltárulhat ezekről a rejtett női harcosokról.

A bronz tükör, amit a régészek a sírban találtak. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/iron-age-warrior-sword-mirror-woman-180982618/

A felfedezés, hogy a sír egy nőhöz tartozott, új bepillantást nyújt a vaskori Britannia életébe. Akkoriban a közösségek közti erőszak gyakori volt. Még a tükrök is, amiket jelzésre vagy rohamok koordinálására használtak, lehettek a hadviselés részei. Rituális célokra is használták, mint például, hogy a természetfeletti világgal kommunikáljanak, biztosítandó a győzelmet a közelgő csatában.

A 2.000 éves sírban talált kard része. Forrás: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/iron-age-warrior-sword-mirror-woman-180982618/

Sara Stark, azt mondja, hogy bár sosem fogjuk teljesen megtudnia a sírokban talált tárgyak szimbolizmusát, a kard és tükör kombinációja azt sugallja, hogy ez a nő magas státuszú volt a közösségében és parancsoló szerepe lehetett, rivális csoportokra való támadások szervezése vagy vezetése. Ez azt sugallja, hogy a nők bevonása a portyázásokba és más jellegű erőszakba gyakoribb volt a vaskori társadalomban, mint korábban gondoltuk.

A leleteket a Scilly-szigeteki Múzeumban helyezték el.

(Forrás: Smithsonian Magazine: https://www.smithsonianmag.com/)