Ebben a Föld alatti kriptában csak üres sírokat találtak

Exeter katedrális
Miután eltávolították a katedrális padlójának egy részét, a munkások felfedezték az eredeti templom rejtett részeit
Vágólapra másolva!
Az angliai Exeter katedrálisban folyó ásatások során a régészek egy lehetséges középkori kriptát, a templom 12. századi főoltárát, és üres sírokat tártak fel, amelyek valószínűleg két püspökhöz tartoztak.
Vágólapra másolva!

Az 1400 körül épült székesegyház ugyanazon a helyen áll, mint az eredeti, 1114-ben épült épület, amelyet normann építészeti stílusban építettek. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, 1066-ban a normannok a franciaországi Normandiából azért érkeztek, hogy megszállják Angliát.

Bár az eredeti építmény két tornya ma a hajó falainak részeként csatlakozik egymáshoz, az anglikán templom többi részét nagyjából 1270 és 1350 között építették át díszes gótikus stílusban.

Az ásatások egy folyamatban lévő építési projekt részét képezik, amelynek célja egy padlófűtési rendszer kiépítése. A régészek először az oltárt tárták fel, ahol a pap szokott állni a prédikációk alatt. Ezután eltávolították a padlózatot a kórusban, a katedrális azon részében, ahol a papság és a kórus ül az istentiszteletek alatt, amivel feltárták a katedrális eredeti, 900 évvel ezelőtti földbe ásott padlózatát, és még sok minden mást.

Miután eltávolították a katedrális padlójának egy részét, a munkások felfedezték az eredeti templom rejtett részeit Forrás: Exeter Cathedral

– mondta John Allan, a katedrális régésze és az Exeteri Egyetem tiszteletbeli egyetemi munkatársa a BBC News-nak, amit a LiveScience online tudományos portál idéz. – Ez minden bizonnyal a legizgalmasabb régészeti felfedezés, amelyet az exeteri katedrálisban valaha is tettek.

A földalatti kriptát 1300 körül töltötték fel, ami a tudósok szerint ellentmond annak a régóta elterjedt nézetnek, hogy a székesegyházban soha nem volt kripta. A kripta töltetének eltávolítása során a kutatók üres sírokat találtak amelyek valószínűleg két püspökhöz tartoztak: Robert Warelwast (William Warelwast, az alapító püspök unokaöccse, aki 1155 körül halt meg) és William Brewer (aki 1244-ben halt meg) püspökhöz.

Ezek az üres helyiségek azonban nem jelentettek meglepetést; egy most kiadott nyilatkozat szerint a párost; 1320-ban az eredeti temetkezési helyükről áthelyezték a kórusba.

Egy korábbi, márciusi ásatás során a régészek egy korai római utcát, faépületeket és egy római ház falát is felfedezték fel a székesegyház kolostorkertjében. A katedrálist egyébként még ma is használják a hívők.