Elhunyt Hóvári János történész-turkológus, volt nagykövet

Hóvári János
Hóvári János diplomataként és történészként is komoly eredményeket ért el
Vágólapra másolva!
Életének 69. évében vasárnap elhunyt Hóvári János történész-turkológus, Magyarország volt izraeli, kuvaiti és törökországi nagykövete, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője, a Pécsi Tudományegyetem egykori oktatója, címzetes egyetemi tanára - közölte kedden az egyetem a honlapján.
Vágólapra másolva!

Rendkívül komoly szerepe volt Magyarország és a türk államok kapcsolatainak fejlesztésében

A méltatás szerint az oszmanista történész, nemzetközi látókörű geopolitikai szakértő és kutató évtizedek óta önzetlenül segítette és támogatta az intézmény és hallgatói fejlődését, sikerességét. Mint írták, kollégái és tanítványai mély fájdalommal értesültek váratlan és korai haláláról.
Hóvári János akadémiai pályafutása mellett diplomáciai, közszolgálati karriert is épített.

Hóvári János diplomataként és történészként is komoly eredményeket ért el Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Többszörös nagykövet és globális ügyekért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. főigazgatója, a Türk Államok Szervezetének budapesti képviseleti irodájának nagyköveti rangú vezetője volt. A TÁSZ honlapján részvétét nyilvánította ki Kubanychbek Omuraliev, a Türk Államok Szervezetének főtitkára is.

A Külügyminisztériumban a globális kapcsolatokért felelős helyettes állímtitkári posztot töltött be, és több közel-keleti országban volt Magyarország nagykövete Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Olyan emberként, aki az életét a turkológiának szentelte, és kiváló nagyköveti szolgálatával tiszteletre méltó helyet vívott ki magának a magyar diplomáciában, Hóvári János egész életében hatalmas mértékben járult hozzá a Magyarország és a türk államok közötti átfogó együttműködés fejlesztéséhez" - fogalmazott a főtitkár.

Történész-turkológusként is jelentős az életműve

Hóvári János 1955. május 9-én született Kiskorpádon. Kaposváron a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett 1973-ban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1979-ben szerzett diplomát történelem-török szakon.

Szulejmán szultán Szigetvár mellett, a turbéki szőlőhegyen álló síremlékének tudományos rekonstrukciója. A palánkon belüli épületek közül a középső a dzsámi, mellette a kupolás szultáni türbe, mögötte pedig az U alakú derviskolostor látható. Hóvári János is rész vett a feltárás támogatásában Forrás: Dr. Pap Norbert

A diplomaszerzés után az Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében kapott kutatói állást, és a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karának Történettudományi Intézetében is dolgozott egyetemi oktatóként.

A szigetvári kitörés 450. évfordulóján tartott szoboravatás és megemlékezsésen Hóvári János beszédet mond Fotó: Polyak Attila - Origo

Szakterülete az oszmán hódoltság kora volt, de mellette a Balkán történetével, a magyarság keleti elemeivel, valamint oszmán-török forrásolvasással is foglalkozott. 1992-ben lépett be a Külügyminisztérium kötelékébe és megkezdte haláláig tartó diplomáciai pályafutását.

Szigetvárnál találták meg Szulejmán szultán türbéjét és a köré épült zarándokvárost. A 45o.-ik évfordulón magas rangú török kormánydelegáció látogatta meg az ásatási helyszínt, akiket többek között Hóvári János kalauzolt Fotó: Polyak Attila - Origo

A pécsi egyetemi körökkel és a Dél-Dunántúllal a kapcsolata ezt követően is fennmaradt: részt vett kutatási projektekben, segítette az egyetem Balkán tudományos programjának fejlesztését, a PTE geopolitikai doktori programjának kezdetektől oktatója és témavezetője volt - áll az egyetem nekrológjában.