Kiköltöztetik egy falu lakosságát az orosz Hold-rakéta indítása miatt

Luna-25
A Luna-25 a Hold felszínén. (Művészi illusztráció.) A szonda a hajtómű meghibásodása miatt a Holdba csapódott
Vágólapra másolva!
Ideiglenesen kiköltöztetik pénteken egy orosz távol-keleti falu lakóit a LUNA-25 holdra szálló misszió rakétaindítása miatt, amihez hasonló fél évszázaddal ezelőtt, 1976-ban történt legutóbb - közölte hétfőn egy helyi tisztségviselő.
Vágólapra másolva!

Csaknem fél évszázad múltán tér vissza Oroszország a Holdra

A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség tájékoztatása szerint a rakéta a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről startol.

A lUna-25 a Hold felszínén. Művészi illusztráció Forrás: NASA/JPL-Caltech

Habarovszk régióban, az indítóhelytől délkeletre fekvő Sahtyinszkij település lakóit augusztus 11-én kora reggel evakuálják, mert a falu azon a területen fekszik, ahová a hordozórakéta kiégett hajtóművei a leválás után várhatóan zuhanni fognak.

A Hold-szondát egy Szojuz-2 hordozórakéta fogja a magasba emelni Forrás: NASA/Aubrey Gemignani/Nasa

"Az Umalta, Uszamah, Lepikan, Tasztah, Szaganar folyók torkolata és a Bureja folyón lévő kompátkelő az előre jelzett (veszélyeztetett) zuhanási zónába esik" - közölte a Telegramon Alekszej Maszlov, a Habarovszki terület Verhnyebureinszkij körzetének vezetője. "Sahtyinszkij lakosait evakuálni fogják" - tette hozzá.

A Hold déli pólusa a cél

A Luna-25-öt egy Szojuz-2 Fregat hordozórakétával (gyorsítóblokkal) emelik magasba, és a Roszkozmosz szerint ez lesz az első olyan leszállóegység, amely a Hold déli pólusára érkezik.

A Luna-25 célja a Hold déli pólusán fekvő Boguszlavszkij-kráter Forrás: NASA/Lunar Orbiter 4/James Stuby

A küldetés fő célja a fékezett leszállási technológiák fejlesztése, a Hold belső szerkezetének vizsgálata és az erőforrások, köztük a víz felkutatása lesz. A leszállóegység várhatóan egy évig fog üzemelni a Hold felszínén.