Plankton szűrögető őshüllőt fedeztek fel

őshüllő
A triász kor elején élt Hupehsuchus nanchangensis tudományos rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
Már egy 250 millió évvel ezelőtt élt tengeri őshüllő is a ma élő bálnákhoz hasonlóan, szűrőberendezés segítségével táplálkozott - derült ki azoknak a fosszíliáknak az elemzéséből, amelyekre a közép-kínai Hupej tartományban bukkantak.
Vágólapra másolva!

A furcsa állkapocsszerkezet vezette nyomra az őslénytankutatókat

A Hupehsuchus nanchangensis tudományos fajnevet kapott őshüllő újabb két példányának koponyacsontját találták meg, és ezek elemzése alapján állapították meg, hogy az állat a grönlandi bálnához vagy a simabálnához hasonló módon táplálkozhatott.

A triász kor elején élt Hupehsuchus nanchangensis tudományos rekonstrukciója Forrás: via REUTERS/Shi Shunyi And Long Cheng

Az őshüllő "szokatlan, fogatlan szájjal", illetve a koponya felső részében két hosszú csonttal rendelkezett. A koponyához lazán illeszkedett egy keskenyebb alsó állkapocs is, amelynek segítségével az állat szélesre tudta nyitni a száját, hogy beáramolhasson a víz.

A különleges életmódot folytató tengeri őshüllő, a Hupehsuchus nanchangensis testfoszíliája Forrás: Picasa

Az állkapcsok szélén barázdák és bevágások nyomaira bukkantak - ismertették a vizsgálat eredményeit a szerzők a BMC Ecology and Evolution című szaklapban.

Ugyanúgy szűrögethette a planktont, mint a mai szilás cetek

A Hupehsuchus nemzetségbe tartozó állatokat már 50 éve ismerik és kutatják a tudósok Kínában,

de az életmódjukról mindeddig csak keveset tudtak kideríteni.

A szűrési eljárást alkalmazó táplálkozás során az állat nagy mennyiségű vizet enged a szájába, majd abból egy szitaszerű berendezéssel kiszűri a kisebb élőlényeket, jellemzően krilleket és planktonokat.

A furcsa őshüllő ugyanúgy szűrögette a planktont, mint például a mai grönlandi bálna Forrás: WTF Triassic/Tumbrl

A kutatók szerint az élelemért folytatott ádáz küzdelem miatt alakulhatott ki ennél az őshüllőnél ez a hüllőknél teljesen szokatlan táplálkozási módszer.