500 méter mélyből mentették ki egy elsüllyedt tengeralattjáró személyzetét

tengeralattjáró, világ valaha volt legmélyebb tengeralattjáró-mentésének rendkívüli története
Vágólapra másolva!
A drámai eset során a legénység két tagja - mindkettőjüket Rogernek hívták - három napot töltött csapdában egy két méter átmérőjű hajóban, egyetlen szendvicsből és a falakról lecsorgó kondenzvízből élve, amíg meg nem mentették őket, és mindössze 12 percre elegendő oxigénjük maradt.
Vágólapra másolva!

1973 augusztusában volt, és két brit tengerész rutinmerülésre indult, hogy transzatlanti telefonkábelt fektessenek le a tengerfenéken, Corktól mintegy 240 kilométernyire délnyugatra.

Az idősebb pilóta, Roger Mallinson, aki mérnök volt, akkoriban 35 éves volt. Roger Chapman, a Királyi Haditengerészet egykori tengeralattjárója, aki 2020-ban halt meg, 28 éves volt. A BBC szerint nyolcórás műszakokat teljesítettek, egy kis hajóba zsúfolva, nagyon rossz látási viszonyok között.

A Pisces III legénységének kimentése Forrás: US Navy/Public domain

Augusztus 29-én reggel, amikor mindketten arra készültek, hogy visszavontatják őket az anyahajóra, véletlenül felhúztak egy tolóajtót. A víz elárasztotta a tengeralattjáró egy önálló részét, ami plusz súlyt jelentett, és a hajót mintegy 480 méter mélyre süllyesztette a tengerszint alá.

Körülbelül 30 másodperc alatt, 70 kilométer per órás sebességgel csapódtak a földbe. Nem sérültek meg, de beszorultak.

Mallinson és Chapman nem rendelkezett vízzel, csak egy doboz limonádéval és egy sajtos szendviccsel, amit későbbre akartak félretenni. A szerencsének köszönhetően Mallinson éppen a merülés előtt cserélte ki az oxigénpalackot - de már csak 66 órájuk volt hátra.

Úgy döntöttek, hogy az oxigénnel úgy spórolnak, hogy minél kevesebbet csinálnak. Miután telefonáltak segítségért, és meggyőződtek arról, hogy a majdnem fejjel lefelé fordult hajó rendben van, nem beszéltek és nem mozdultak.

A koromsötét búvárhajóban feküdtek a lehető legmagasabban, ahol jobb volt a levegő minősége, és a családjukra gondoltak.

A Pisces III tengeralattjáró Forrás: US Navy

Közben nemzetközi mentőakció indult, amelyben az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Államok búvárcsapatai vettek részt.

„A terv viszonylag egyszerű volt: egy testvér tengeralattjáró kétfős legénységgel lemerül, és egy speciálisan erre a célra tervezett csáklyát rögzít a tengeralattjáróhoz, majd felemeli a felszínre" - magyarázta Stephen McGinty, aki könyvet írt az esetről.

A következő két napban a merülőhajó kiemelésére indított több kísérlet is kudarcba fulladt.

„Az elsőként lemerülő tengeralattjáró elvesztette az emelőkötelét; a másodikként lemerülő tengeralattjáró nem találta meg őket" - mondta McGinty. „Egy harmadik út során végül megtalálták a Pisces III-at, de amikor megpróbálták megjavítani az emelőkötelet, az beragadt, majd kiesett."

Szeptember 1-jén egy csapatnak végül sikerült javításokat végeznie az egyik mentő-tengeralattjárón, és visszaküldeni azt a mélybe, ahol sikerült egy vontatókötelet a hajóhoz rögzíteni.

Maga az emelés nehéznek bizonyult, kétszer kellett leállítani és újraindítani, sok hintázással. Miután felértek a felszínre, körülbelül fél órába telt, mire kinyitották a zsilipet, és friss levegőt kaptak. És egy percet sem vesztegettek.

- mondta Chapman. „Amikor belenéztünk a palackba, még 12 perc oxigénünk volt hátra."

A Pisces III incidens a Guinness World Records szerint a történelemkönyvekbe került be, mint a valaha volt legmélyebb víz alatti mentés.