Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A szakemberek szerint le kell állítani a túrákat a Titanichoz

A Titan mini-búvárhajó egy víz alatti teszten
Vágólapra másolva!
A Titan merülőhajó tragédiája után ideje lenne megfontolni, hogy ne szervezzenek több túrát a Titanic roncsaihoz Charles Haas, a Nemzetközi Titanic Társaság (Titanic International Society) társalapítója és elnöke szerint.
Vágólapra másolva!

A turisztikai célokra használt Titan búvárhajó vasárnap indult útnak öt emberrel a fedélzetén eredetileg kevesebb mint félnaposra tervezett útjára az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz.

A Titan eltűnését követően nagyszabású kutató-mentő akció indult az Atlanti-óceán mintegy 10 ezer négyzetmérföldes területén, de csütörtökre végül bebizonyosodott, hogy a merülőhajó megsemmisült, és az öt utasa meghalt.

A Titan mini-búvárhajó Forrás: OceanGate

A Titanic emlékének ápolásával foglalkozó szervezet vezetője pénteki közleményében úgy fogalmazott, hogy biztonsági megfontolásokból

véget kellene vetni annak, hogy emberek utazzanak le a Titanichoz,

ehelyett legénység nélküli víz alatti járművekkel lehetne ellenőrizni a roncsok állapotát.

Haas azokra az eszközökre utalt, amelyekkel tavaly nyáron nagy részletességben sikerült feltérképezni a hajótestet.

A Titanic International Society elnöke mélységesen szomorú, tragikus, de elkerülhető fejleménynek nevezte a Titan balesetét. Méltató szavakkal szólt a jármű vezetőjének, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-szakértő egyedülálló tudásáról és tapasztalatáról, akinek elkötelezettségének köszönhetően sikerült megismerni a hajó történetének jelentős részét, és a világ értesült a Titanic állagának romlásáról is.

A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot Forrás: MTI/AP/Action Aviation/-

A Titan merülőhajó 2021-ben és 2022-ben sikeresen eljutott a Titanic roncsaihoz, az idei lett volna a harmadik expedíciója. Haas szerint feltétlenül szükséges lenne, hogy az amerikai parti őrség, a nemzeti közlekedési hatóság biztonsági testülete, illetve a kanadai társhatóságok vizsgálatot folytassanak a baleset ügyében.

Alaposan ellenőrizni kellene a merülőhajó szerkezetét, a kommunikációs és biztonsági rendszereit, a kidolgozott vészhelyzeti stratégiát, illetve azt is, hogy a merülés idején milyen távolságra voltak készenlétben mélytengeri mentőalakulatok - fejtette ki.

Haas azt is szorgalmazta, hogy nemzetközi szabályozással kellene kötelezővé tenni, a mélytengeri merülőhajók szigorú ellenőrzését.

"Ahogyan a Titanic tragédiájának is meglett a tanulsága, a Titan elvesztéséből is le kellene vonni a következtetéseket" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről