Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Enyhíthetők a rákbetegek bőrproblémái

Vágólapra másolva!
Az onkológiai betegek 80%-a szenved bőrproblémáktól a kezelések alatt. A leggyakoribb tünetek a bőr extrém szárazsága, égési sérülések, érdesség és a bőr repedezése, illetve viszketése. Vannak módszerek és kozmetikai termékek e kellemetlen mellékhatások enyhítésére, csak kevéssé ismertek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a rákbetegségek kezelésében, ami
javította a kezelt betegek prognózisát. Azonban az onkológiai kezelések önmagukban fizikailag és pszichésen is nagyon megterhelők. A hajhullás, az étvágytalanság és a hányinger mellett a terápiák bőrre gyakorolt mellékhatásairól alig esik szó. Ezért sok beteg nincs tisztában azzal, hogy ezek a problémák bizonyos kozmetikai készítmények használatával enyhíthetőek lennének.

A mellékhatások nem csak a mindennapi életet nehezíthetik meg, de a további kezelést is.

„A bőrtünetek annyira fájdalmasak lehetnek, például a fényérzékenység miatt olyan mérvű hólyagos bőrégést szenvedhetnek a betegek, hogy a mindennapi tevékenységeik, mint a zuhanyzás, az öltözködés, vagy egyéb bőrmellékhatásként akár a lábon állás is nagyon kellemetlenné válik" - mondja Dr. Czirbesz Kata, bőrgyógyász, onkológus. A bőrproblémák a kezelésektől és azok kombinációitól függően jelentkeznek, és kihathatnak a betegek és szeretteik mindennapi életére.

Forrás: La Roche-Posay

- teszi hozzá Dr. Czirbesz Kata ezzel az elgondolkodtató témával kapcsolatban.

A La Roche-Posay bőrgyógyászokkal és más szakértőkkel együttműködve egy külön aloldalt indított a honlapján, hogy a rákkezelésben érintettek információkat találjanak arról, hogy mire számíthatnak a kezelés egyes szakaszaiban és hogyan ápolhatják bőrüket. Támogató videókat is találhatnak, amelyek rákbetegek és orvosok közreműködésével készültek.

Az oldal itt érhető el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről